Temetésen folytatódott a líbiai vérengzés

2011.02.20. 18:49 Módosítva: 2011.02.20. 19:45
Bengáziban tizenöten haltak meg vasárnap, miután a biztonsági erők tüzet nyitottak egy temetés résztvevőire. Tüntettek Marokkóban, Iránban és Tunéziában is, miközben Bahreinben a Gyöngy téren fesztiválhangulat van. Kínában mégsem tört ki a jázmin forradalom.

Bár a szombati vérengzés után nem kezdődtek újabb tüntetések Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban, a líbiai vezetés vasárnap sem kegyelmezett. A biztonsági erők egy temetés résztvevőire nyitottak tüzet, ahol szombaton elhunyt tüntetőket temettek. Az Associated Pressnek nyilatkozó helyi orvos szerint tizenöten haltak meg a támadásban.

Bengáziban a kórházak alig bírják ellátni a sebesülteket
Bengáziban a kórházak alig bírják ellátni a sebesülteket

A helyi kórházak pedig már enélkül is alig bírták a sebesültek ellátását a szombati véres összecsapások után. Pontos adatok továbbra sincsenek arról, hányan haltak meg eddig a líbiai tüntetések során, de a Human Rights Watch helyi kórházi források alapján azt mondja, már a kétszázat is elérheti a halottak száma.

Ne utazzunk Líbiába

Nem erősítette meg, de nem is cáfolta Marton Béla líbiai magyar nagykövet azt a francia lapértesülés, hogy bekérették őt ez EU állásfoglalása miatt - írja az origo. Marton Béla annyit mondott, több uniós nagykövettel együtt tájékoztatást kaptak az eseményekről.

Martonyi János külügyminiszter azt mondta: az EU felszólítja Moammer Kadafi rendszerét, hogy tartózkodjon az erőszaktól. Az EU visszautasítja, hogy Líbia összekapcsolta az unióba irányuló illegális bevándorlás megfékezését a líbiai eseményekkel kapcsolatos EU-megnyilatkozásokkal.

A magyar külügyminisztérium vasárnap esti közleményében azt javasolta a magyaroknak, hogy a belbiztonsági helyzet javulásáig ne utazzanak az ország keleti részébe, de  Líbia többi részébe is lehetőleg halasszák el nem feltétlenül szükséges utazásaikat.

A líbiai erőszakot keményen elítélte Willam Hague brit külügyminiszter, aki elfogadhatatlannak nevezte a kormány fellépését, valamint ötven líbiai vallási vezető is, akik felszólították a vezetést, hagyják abba az ártatlan emberek legyilkolását.

Mindezek azonban nem valószínű, hogy meghatották Moamer Kadafit, akit Triploban a többség továbbra is támogat, és a tüntetések továbbra sem kapnak akkora nemzetközi figyelemet, mint az egyiptomi események. Jóval kevesebb tudósító jut be az országba, jóval nehezebb nyilvánossághoz jutni, ez pedig jó eséllyel nagy szerepet játszik abban, hogy itt lépnek fel a legbrutálisabban (külföldi zsoldosokkal és nehézfegyverzettel) a tüntetőkkel szemben.

Újabb tüntetések kezdődtek Irán több városában is a múlt héten meghalt két tüntető miatt. Több ezren tüntettek, a demonstrációkat a rohamrendőrök igyekeztek feloszlatni, egyes meg nem erősített hírek szerint Teherán belvárosában egy tüntető meg is halt.

Lényegesen nyugodtabban telt a nap Marokkóban, ahol szintén elkezdődtek a kormányellenes tüntetések. Itt is több városban az utcára mentek az emberek, néhol több százan, néhol több ezren, de az események békések maradtak. Még a marokkói állami tévé is közvetítette a demonstárciókat, hogy így bizonyítsák, ők máshogy viselkednek a tüntetőkkel.Nem az erőszakról szólt a nap Bahreinban sem, ahol a helyszíni riportok szerint fesztiválhangulat uralkodik a Gyöngy téren, miután a tüntetők visszatérhettek oda. Az al-Dzsazíra kiemelte, feltűnően sok nő van a tüntetők között.

Tunéziában viszont több mint egy hónappal Ben Ali bukása után ismét feszült a hangulat. Harmincezren tüntettek a miniszterelnöki hivatal előtt, a romló közbiztonság és a politikai reformok késlekedése miatt. A demonstrációt a levegőbe lövő rendőrség oszlatta fel.

Vasárnap több kínai városban is tüntettek, miután az interneten megjelent egy felhívás "jázmin forradalom" kirobbantására. Ezeken azonban csak néhány százan vettek részt (sok külföldi tudósító társaságában). Pekingben és Sanghajban feloszlattak kisebb csoportosulásokat, a kínai hatóságok pedig blokkolták az internetes keresést a jázmin szóra.