Tripolira is átterjedtek a tüntetések

2011.02.20. 00:14

Líbiában folytatódtak a véres összecsapások a kormányellenes tüntetők és a kormányerők között, a rezsim az internet lekapcsolásával is próbálkozott. Bahreinben a trónörökös visszavonta a hadsereget, és a tiltakozók újra birtokba vehették a Gyöngy teret, a demonstrációk szimbolikus helyszínét. A szombati események percről percre>>>

Több forrás is arról számolt be, hogy a líbiai tüntetések eddigi központjának számító Bengáziban a biztonsági erők szombat hajnalban lerohanták az ellenzéki tüntetők táborát, később pedig az elmúlt napok áldozatainak temetésén is tüzet nyitottak és tizenöt embert megöltek. A demonstrációk szervezői szerint a reptér után Bengázi nagy részét megszerezték a tüntetők, azonban a biztonsági erők egy része állítólag külföldi zsoldosokkal együtt bevette magát az egyik kerületbe.

Az ott felállított táborukat egy külföldön élő ellenzéki vezető szerint súlyos áldozatok árán, de késő estére sikerült bevenniük a tüntetőknek, akiket állítólag aknavetővel és gépfegyverekkel is lőttek a kormányerők. Más források szerint az ostrom még nem ért véget, éjszaka is folytatódtak a harcok Bengázi utcáin. Pontos számokat nem tudni, de akár több százan is életüket veszthették az összecsapásokban, az egyik kórház orvosa legalább 120 halottról beszélt, több százan megsebesülhettek.

Líbia hagyományosan három régióra tagolódik, külföldön élő ellenzékiek szerint Bengázi mellett már a tüntetők kezében van az egész keleti országrész, amely mindig Tripoli riválisa volt, ugyanakkor az internet korlátozása miatt is kevés a megbízható információ. A Moamer el-Kadafi elnök elleni tiltakozások nem álltak meg, hanem a nyugati országrészre is átterjedtek, késő este pedig már a fővárosban, Tripoliban is utcára vonultak tüntetők.

A csütörtöki és a pénteki véres erőszak után valamennyire normalizálódott a helyzet Bahreinban, ahol a népszerűtlen király helyett a még az ellenzéki tüntetők körében is elismert trónörökös vette át a helyzet irányítását. Szalman bin Hamad al-Kalifa visszavonta a hadsereget és a rendőröket a Gyöngy térről, így a több tízezer tüntető újra birtokba vehette az elmúlt napok tiltakozásainak szimbolikus központját, ahol az egyiptomi Tahrír tér nyugodtabb pillanataihoz hasonló hangulat uralkodik.

Szombat este a Gyöngy téren
Szombat este a Gyöngy téren

A döntés előtt Barack Obama amerikai elnök telefonon ítélte el az erőszakot, Bahrein nyugati szövetségesei pedig a fegyverszállítások leállításával fenyegetőztek. A trónörökös tárgyalást ajánlott az ellenzéknek, szerinte nyugalomra van szükség, hogy mindkét fél kifejthesse nézeteit. Új korszakot ígért, amelyben minden problémát őszintén megbeszélnek.

Összecsapások robbantak ki Jemen fővárosában, Szanában az ellenzéki és a kormánypárti tüntetők között, a szembenálló felek kövekkel dobálták egymást, és tűzharc is volt. Az összecsapásokban egy ellenzéki életét vesztette, öten megsérültek. Algéria fővárosában, Algírban ötszáz ellenzéki próbált tiltakozni, de azonnal körbevették őket a rendőrség alakulatai.

Vasárnaptól határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a legnagyobb bahreini szakszervezet, tiltakozások lesznek Marokkóban, és a hét elején feloszlatott ellenzéki tüntetők is újból utcára vonulnak Iránban.