Nem jutott dűlőre állampolgársági ügyben a szlovák kormánykoalíció

2011.02.28. 19:56
Egyelőre nem kerül a parlament elé a szlovák állampolgársági törvény tervezett enyhítése, mert a kormánykoalíciónak hétfőn nem sikerült megállapodnia a módosításról. Az Iveta Radicová vezette új kormány már nyáron ígéretet tett a változtatásra, de az ügy azóta húzódik.

"Csak abban van egyetértés, hogy a koalíciós egyezség előtt sem a kormány, sem a parlament nem fog foglalkozni a témával" – mondta a koalíciós munkabizottság hétfői pozsonyi ülése után Daniel Krajcer kulturális miniszter.

A Robert Fico volt miniszterelnök nevéhez fűződő, tavaly módosított szabályozás értelmében elveszítik szlovák állampolgárságukat azok, akik egy másik ország állampolgárságát is megkapják. A tavalyi szlovák törvénymódosítás válasz volt a határon túli magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő budapesti döntésre.

Az Iveta Radicová vezette új kormány tavaly nyári hatalomra kerülésekor ígéretet tett a változtatásra, de a hosszú huzavona után parlament elé került újabb módosítást nem sikerült elfogadtatni. Ezután az volt az elképzelés, hogy a módosító javaslat a kormány előterjesztéseként márciusban kerül a parlament elé. (Februárban képviselői előterjesztésként tárgyalták a témát.)

Szlovák kormánypárti politikusok hétvégi nyilatkozatai alapján már valószínűsíthető volt, hogy tovább fog csúszni a szlovák állampolgársági törvény márciusra tervezett módosítása. "Konkrét időpontokról nem beszélünk" – mondta újságíróknak Pavol Hrusovsky, a törvényhozás kereszténydemokrata alelnöke. Hozzátette: a koalíció nem szeretné, ha megismétlődne a februári forgatókönyv, amikor az előterjesztés "nem ment át", majd a Híd magyar-szlovák párt leblokkolta a parlament munkáját.

Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője szerint pártja az állampolgársági ügy lezáratlansága ellenére márciusban nem kívánja akadályozni a szlovák törvényhozás munkáját. "Nem blokkoljuk le a parlamentet, mert keressük a megoldást, és ehhez mindenki nagyon felelősen viszonyul" – mondta.

Daniel Krajcer Szlovákiára nézve "veszélynek" nevezte, hogy a jövőbeni kettős állampolgárok Magyarországon esetleg választójogot kaphatnának. "Ez olyan elem, amelyet figyelembe kell vennünk" – szögezte le.