A fukusimai egyes reaktor is leállt

2011.03.26. 13:10

A sugárzás magas szintje miatt leállították szombaton a munkát a fukusimai atomerőmű egyes reaktorblokkjában - közölte a Kyodo japán hírügynökség.

A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár következtében súlyosan megrongálódott japán atomerőműben szombaton megpróbálták folytatni a sugárszennyezett víz kiszivattyúzását az egyes, a kettes, a hármas és a négyes reaktorblokkból. A hármas turbinacsarnokának alsó részében másfél méter magasságban áll a rendkívül radioaktív vízréteg, míg az egyes, a kettes és a négyes blokk azonos helyiségét 40 centiméter, 1 méter és 80 centiméter víz borítja.

000 Hkg4734879

A kettes reaktor turbinacsarnokát borító vízből a cézium lassan bomló 137-es izotópját mutatták ki, a víz felszínén a sugárzás erőssége óránként 300 millisievert volt péntek este. Az, hogy cézium-137-es jutott a vízbe, arra utalhat, hogy a reaktorból nukleáris üzemanyag jutott ki. A japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) azt tartja a legvalószínűbb magyarázatnak, hogy törés keletkezett a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült "dobozon" (konténment).

Ami eddig történt

Fukusima egyes számú atomerőművének (Daiicsi) hat reaktora van. A március 11-i földrengés és szökőár következtében mind a hat reaktorblokkban megszűnt az áramellátás, így leálltak a hűtőrendszerek. Ez üzemi balesetek sorához vezetett, aminek következtében radioaktív anyagok kerültek a légkörbe.

Mekkora a sugárzás?

A magyar Országos Atomenergia Hivatal honlapján olvasható tájékoztatás szerint az egyes prefektúrákban jelentős mértékben csökkent tovább a radioaktív kihullások mértéke. Bár az ivóvízből kimutatható a radioaktív jód és cézium jelenléte, mindenütt a hatósági korlátok alatt marad. Fukusima prefektúrában a szálló por, a leveles növények, a felszíni vizek és a talaj is tartalmaz bizonyos mennyiségű radioaktív anyagot, de központi beavatkozásra eddig nem volt szükség.

A japán kormányszóvivő közölte, hogy az atomerőmű 20 és 30 kilométer közötti sugarában élők biztonságban vannak, ha nem tartózkodnak a szabad ég alatt, s zárva tartják lakásuk ablakait és ajtaját. Ugyanakkor azt tanácsolta az itt élőknek, hogy az ellátási problémák miatt mielőbb hagyják el otthonaikat.

Az egyes reaktort éppen negyven évvel ezelőtt, 1971. március 26-án helyezték üzembe, s most kellett volna végleg leállítani. A felügyelő szerv azonban néhány héttel ezelőtt engedélyezte, hogy tíz évvel meghosszabbítsák üzemidejét.

Edano Jukio kormányszóvivő szombaton úgy fogalmazott, hogy a fukusimai egyes számú atomerőműben "nem romlik a helyzet", de jelenleg lehetetlen megmondani, hogy meddig tart az üzemzavar következményeinek felszámolása. Tájékoztatása szerint történtek bizonyos előrelépések is, így például sikerült részlegesen helyreállítani az elektromosenergia-ellátást több blokk vezénylőtermében, valamint tengervíz helyett már édesvízzel hűtik az egyes és a hármas blokkot.

Kan Naoto miniszterelnök az atomerőmű-válság kezelésére különmegbízottat nevezett ki Mabucsi Szumio volt közlekedési, területfejlesztési és turisztikai miniszter személyében.