Kadhafi a harci sikerek ellenére is gyengült

2011.03.31. 13:09
A harctéri sikerek ellenére egyre ingatagabb Kadhafi helyzete Líbiában. Bár a kormányhadsereg játszi könnyedséggel kergette vissza Azsdabijáig a felkelők szedett-vedett alakulatait, a líbiai vezér legfontosabb emberének szerdai dezertálása után újabb kulcsszereplő, a kémfőnök Hamidi átálásáról pletykálnak.

Csütörtökön se sikerült rendezniük soraikat a felkelőknek. Amióta kedden az ellenállás első jeleire megfutamodtak Kadhafi szülővárosa, Szirt alól, nem képesek jelentősebb csapást mértni a kormányhadseregre, ami előbb Rasz Lanúfig, majd egészen Azsdabijáig kergette őket. Csütörtökön megpróbáltak támadást indítani Brega visszaszerzésére, de a BBC helyszíni tudósítója szerint megint azonnal elmenekültek, amint a kormányerők tüzet nyitottak rájuk.

Pedig most már egyenlőbbek a feltételek. A repülési tilalom betartatására szerveződött nemzetközi koalíció a csütörtök reggel nyolc óta a NATO parancsnokságával, Egységes Protektorrá átkeresztelt hadműveletében az ENSZ BT felhatalmazását szabadon értelmezve nem csak a légierőt és a légvédelmet, hanem a nehéztüzérséget és a páncélosokat is támadta. A kormányhadsereg ezért - a Guardian tudósítójának tapasztalatai szerint - taktikát váltott, immár ők is a harmadik világbeli háborúk egyik fő fegyverének számító Toyota pickupokat vetnek be. Ez ugyan növelte mozgékonyságukat, de már nem áll rendelkezésükre a felkelőkénél komolyabb tűzerő.

Az egyébként, hogy Kadhafiék kivonták tankjaikat, közvetve bizonyítja a New York Times és a Washington Post értesüléseit, miszerint a brit és az amerikai titkosszolgálat, az MI6 és a CIA ügynökei a terepen dolgoznak. A CIA az értesülések szerint a felkelők politikai vezetését térképezi fel, az MI6 viszont a katonai akcióban is részt vesz, a páncélosok mozgását térképezi fel és meg is jelöli a célpontokat.

Folytatódtak a légicsapások is. Kadhafi számára kedvező fejlemény lehet, hogy a témában talán először megszólaló Vatikán a légicsapások civil áldozatairól beszélt. Giovanni Innocenzo Martinelli, Tripoli apostoli vikáriusa "megbízható szemtanúkra" hivatkozó közlése szerint legalább negyven civil halt meg, mert a Buszlim negyedben egy bomba lerombolt egy lakóházat. A NATO a más forrásból meg nem erősített hír kivizsgálását ígérte.

Diplomáciai fronon már sokkal rosszabb Kadhafi helyzete. A líbiai vezetőt immár az Afrikai Büntetőbíróság is beidézte emberiesség elleni bűnök vádjával. Kadhafit az európai nagyhatalmak is bíróság elé akarják állítani és az ENSZ főügyésze is vizsgálja a rezsim bűneit.

Ebből a szempontból is nagy jelentősége lehet Musza Kusza szerdai dezertálásának, ami még mindig izgalomba tartja a diplomáciát. Kusza, aki 2009-től volt Kadhafi külügyminisztere, valójában a rezsim egyik legfontosabb embere volt. Külügyminiszteri kinevezéséig a titkosszolgálatok főnöke volt, általában pedig Kadhafi első számú végrehajtója. Kusza fontos információkkal segíthetné a jogsértéseket vizsgáló bíróságok munkáját. Kérdés, hogy milyen alkut tud kötni, William Hague brit külügyminiszter mindenesetre tagadja, hogy védettséget adnának neki.