Vesztegetés miatt ítéltek börtönre két izraeli üzletembert Grúziában

2011.04.01. 15:40
Hét év börtönre és pénzbírságra ítéltek két izraeli üzletembert Grúziában, mert a hatóságok szerint meg akarták vesztegetni a grúz pénzügyminisztert. A vállalkozók azonban azt állítják: azért tartóztatták le őket, mert az állam így akarja elkerülni, hogy kifizesse azt a pénzt, amivel már 2007 óta tartoznak nekik.

A grúz pénzügyminisztert próbálta megvesztegetni két izraeli üzletember, Ron Fuchs és Zeev Frenkel, akiket a helyi bíróság hét év börtönre és jelentős pénzbüntetés megfizetésére ítélt, írja a ynetnews.com

A két üzletembert októberben tartóztatták le Grúziában, mert azzal gyanúsították őket, hogy hét millió dollárt adtak Avtandil Kharadze pénzügyminiszternek. A rendőrök akkor ütöttek rajtuk, mikor épp a miniszterrel tárgyaltak.

Fuchs-ot hét év börtönre és nagyjából 300 dollárnyi pénzbírságra, Frenkelt hat és fél év börtönre és alig több mint 100 dollárra büntette a tbiliszi bíróság.

A két férfi a per alatt végig ártatlannak vallotta magát. Szerintük egy körmönfont csapda áldozataivá váltak. Mint mondták, a kormány azért bát így el velük, hogy ne kelljen megfizetnie egy 2004 óta esedékes tartozását. A pénz azért járt volna a cégüknek, mert a kormány visszamondott egy olajcsővezeték-fejlesztésről szóló megállapodást.

"Csúnyán megvezették őket, mert a grúzok hivatalos garanciát adtak arra vonatkozóan, hogy nem éri őket bántódás, ha visszatérnek Grúziába. Egyszerűen manipulálták őket" - mondta egy, a két férfihoz közel álló forrás, aki később azt is elmesélte: a letartóztatás maga is többször történt meg, hogy a média jelen lévő képviselői hiteles fotókat tudjanak készíteni az eseményről.

Iris Frenkel, az egyik letartóztatott férfi lánya nem sokkal apja letartóztatása után úgy nyilatkozott: meglepődtek az ítételen, de mégsem érte őket teljesen váratlanul, mert a dolgok már a kezdetek óta nehezen mentek. "Azt reméltük, hogy megoldódik az ügy, de sajnos nem ez a helyzet."

A család leginkább csak az ítélet szigúrságán lepődött meg. "Szinte sokkolt minket, nem vártuk, hogy ennyire kíméletlen lesz az ítélet. Nyomást kell gyakorolnunk a hatóságokra, és megpróbálni kiszabadítani onnan az apámat és a társát" tette hozzá a lány.

A család egyelőre ügyvédekkel konzultál az ügyben.