Béla
3 °C
15 °C

Nem harcolna többé az ETA

2011.04.16. 15:53

Véget vetne a spanyolországi fegyveres harcnak az ETA baszk szakadár mozgalom. A szervezet szombaton tett közzé tűzszüneti felhívást, de nem szeretnék, hogy ezt a gyengeség jeleként értékeljék.

Az ETA tavaly januárban már hirdetett azonnali, ellenőrizhető tűzszünetet, de José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök visszautasította azt és a szervezet azonnali feloszlását követelte.

A mostani békeajánlatot valószínűleg az elmúlt napok ellencsapásai miatt hirdették ki, a spanyol hatóságok ugyanis letartóztatták a szervezet több, terrorizmussal gyanúsított tagját is, kettejüket egy franciaországi lövöldözés után. A rendőrök megtalálták a szervezet robbanóanyag-raktárát is, benne 1,6 tonna robbanószerrel.

Az ETA szintén betiltott politikai szárnya, a Batasuna már korábban az erőszakos szeparatista megmozdulások befejezésére szólított fel. A terrorszervezet 829 ember haláláért felel az elmúlt negyven évben, mivel robbantásokkal, lövöldözésekkel és fegyveres támadásokkal próbálta kikényszeríteni a Spanyolország északi tengerpartján lévő Baszkföld elszakadását.

A 2006-ban hirdetett azonnali tűzszünet mindössze kilenc hónapig tartott.