Ez a poszt a következő Percről percre része:

Megölték bin Ladent

Fontosabb részletek
  • Fejlövés végzett bin Ladennel egy pakisztáni város közelében
  • Az amerikaiak akciója 40 percig tartott.
  • Bin laden lelövésének hírére emberek ezrei tódultak az utcára az amerikai városokban, és ünneplik a terroristavezér halálát.
  • Bin Laden holttestét állítólag a tengerbe temették

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Hamász palesztin szervezet elítélte Oszama bin Laden megölését, és egy arab szent harcos meggyilkolásának nevezték az akciót. Iszmail Haníja, a Gázai övezetet uraló Hamász-kormány feje személyesen is elítélte a lépést. (Reuters)

  • A pakisztáni tálibok ebben a sorrendben támadásokkal fenyegették meg a pakisztáni vezetőket, a hadsereget és az Egyesült Államokat is Oszama bin Laden haláláért. (AFP)

  • Elindultak a találgatások, hogy ki lehet az al-Kaida legfontosabb vezetője Oszama bin Laden halála után. A BBC pesavári tudósítója, Rahimullah Yusufzai szerint bin Laden helyettese, Ayman al-Zawahiri nem tölt be Oszamáéhoz fogható szimbolikus szerepet a szervezetben, és egy meggyengült al-Kaidát örökölhet.

    Ayman al-Zawahiri
    Ayman al-Zawahiri
  • A kandahári kormánytanács egyik tagja, Agha Lalai szerint bin Laden halálával könnyebb lehet megegyezni a tálibokkal. Szerinte a tálibok szabadon dönthetnek, ők is afgánok, ezért nem harcolhatnak velük örökké. Ugyanakkor elemzők szerint a tálibok és az al-Kaida meglehetősen laza kapcsolata miatt igazán jelentős hatása nem lesz Oszama halálának Afganisztánban. (AP)

  • cikkünk a témában:

    Bin Laden a tőzsdéket is megmozgatta

    A piacok örülnek a hírnek, az indexek emelkednek, az olajár esik, de a hosszútávú hatás bizonytalan.

  • cikkünk a témában:

    Karneváli hangulat New Yorkban és Washingtonban

    Spontán ünneplésbe kezdett Amerika népe, amint elterjedt a hír, hogy megölték Oszama bin Ladent Pakisztánban.

  • cikkünk a témában:

    Oszama: Élve vagy halva?

    Oszama bin Laden halála eldöntötte a kérdést, hogy a terroristavezért, ha sikerül elkapni, őrizetbe vegyék és bíróság elé állítsák, vagy azonnal likvidálják-e. A jogállami megoldás a büntetőper lett volna, de ez valójában nem állt Washington érdekében.

  • Kenyában az egyik legmagasabb szintű készültségbe helyezték a biztonsági erőket, hogy biztosan ne történhessen semmilyen támadás Oszama bin Laden halálára reagálva. "Az Egyesült Államoknak nem kellene most megállnia, fel kellene számolniuk az összes al-Kaida sejtet, amelyek közül néhány egészen közel van hozzánk" - mondta Francis Kimemia védelmi miniszter, feltehetően Szomáliára utalva. (BBC)

  • Bin Laden halálával sikerült lezárnia magában a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban elhunyt férje halálát, mondta a Ground Zerónál ünneplő tömegből egy asszony. "Még mindig hiányzik, de úgy érzem, hogy igazságot szolgáltattak. Olyan nyugalmat érzek, amelyet az elmúlt tíz évben még soha" - mondta. (CNN)

  • "A Magyar Szocialista Párt nagyra értékeli az amerikai hírszerzés és az egész nemzet hősies küzdelmét a nemzetközi terrorizmus elleni harcban. (...) Barack Obama elnök bejelentése történelmi pillanat mindannyiunk életében, mérföldkő a terrorizmus elleni küzdelmünkben" – írta közleményében Mesterházy Attila pártelnök.

  • A pályán éppen semmi szenzációs nem történt a kilencedik szakaszban, a nézők mégis óriási üdvrivalgásban törtek ki a Philadelphia Phillies-New York Mets profi baseballmérkőzésen Oszama bin Laden halálhírére. Amikor terjedni kezdett az al-Kaida terrorhálózat vezetőjének halálhíre, hirtelen mindenki mobiltelefonján ellenőrizte az információt, majd kisvártatva az egész stadion zúgott a 45 ezer néző "USA-USA" skandálásától.

  • A helyiek szerint nagy Landcruiserek és más drága autók jártak ki-be Oszama bin Laden rejtekhelyére, pedig az épület egy szokványos középosztálybeli városrészben van  Abbottabadban. Salman Riaz, egy színész azt mondta, hogy öt hónapja forgattak volna egy jelenetet a ház közelében, de két férfi kijött és elküldte őket. Egy másik helyi csak két férfit látott rendszeresen a házból, néha gyerekek is voltak velük. (AP)

  • Szívből hálás Barack Obamának az Oszama bin Ladennel végző katonai akcióért, mondta Tony Blair volt brit miniszterelnök. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokra emlékeztető brit politikus azt mondta, az akció is bizonyítja, hogy tartson az akármilyen sokáig is, de igazságot szolgáltatnak az ártatlanok elleni terrortámadások elkövetői ellen. (BBC)

  • Oszama bin Laden gyűlöletet terjesztett és a terrorizmussal ártatlan embereket gyilkolt meg világszerte, megfelelőbb megoldás lett volna, ha elfogják és nemzetközi bíróság elé áll az elkövetett bűneiért, írja a Ramadan Alapítvány, egy muszlim ifjúsági szervezet Nagy-Britanniában. Az al-Kaida áldozatainak meg kellett volna adni az esélyt, hogy lássák az igazságszolgáltatás előtt, így azonban majd Allah ítéli meg. Szerintük az al-Kaida teljes mértékben szembemegy az iszlámmal. (Guardian)

  • Hétfőn délelőtt szinte valamennyi gabonaféle ára csökkent a nemzetközi árutőzsdéken Oszama bin Laden halálának hírére. Elemzők szerint az elsőszámú terroristavezér halálával csökkent az ügyletek kockázati felára. A kukorica ára 1,80 százalékkal 7,40 dollárra esett a meghatározónak tartott chicagói gabonatőzsdén bushelenként (egy bushel = 25,4 kilogramm), a búza 1 százalékkal lett olcsóbb, és 7,60 dolláron jegyezték hétfőn délelőtt bushelenként. A szója ára 0,5 százalékkal csökkent, 13,87 dollárra.

  • Brit titkos szolgálati források szerint néhány magányos merénylő eltökélheti, hogy azonnal megpróbálja megbosszulni bin Laden halálát, ugyanakkor úgy vélik, hogy a támadást tervező csoportok nem valószínű, hogy ezért változtatnának terveiken. (Guardian)

  • A brit külügyminisztérium fokozott figyelemre szólította fel a külföldön tartózkodó brit állampolgárokat, azt tanácsolják, hogy figyeljék a helyi médiában a reakciókat, kerüljék az utcai megmozdulásokat, nagy tömegeket, nyilvános eseményeket. Ahogy az Egyesült Államokban, úgy Nagy-Britanniában sem emelték meg a terrorfenyegetettségi szintet Oszama bin Laden halála után. (BBC)

  • A pakisztáni külügyminisztérium szerint Oszama bin Laden halála mutatja a nemzetközi közösség, közte Pakisztán eltökéltségét a terrorizmus semlegesítésére. Oszama halála jelentősen visszavetheti a terrorszervezeteket a világon, írják. Az al-Kaida háborút hirdetett Pakisztán ellen, több ezer ártatlan pakisztáni férfi, nő és gyerek halt meg a támadásaikban, csak az elmúlt években harmincezer civil és ötezer katona és rendőr halt meg. "Pakisztán jelentős szerepet játszott a terrorizmus elleni erőfeszítésekben" - zárják közleményüket. (BBC)

  • A történtek fokozhatják azok gyanúját, akik úgy vélték, Pakisztán kettős játékot játszik, írja Jill McGivering, a BBC elemzője. Bin Ladent Iszlámábdhoz viszonylag közel, a hadsereg egyik központjában, Abbottabadban ölték meg. India tisztviselők szerint ez megerősíti azokat a félelmeket, miszerint a terroristák Pakisztánban találhatnak menedékre. Barack Obama amerikai elnök ugyanakkor hivatalosan arról beszélt, hogy a Pakisztánnal közös terrorellenes műveletek is segítettek, habár úgy tűnik, a pakisztáni erőknek közvetlenül a bin Laden elleni akcióhoz nem volt közük.

  • cikkünk a témában:

    Egy ember, aki megváltoztatta a történelem menetét

    Milliárdos létére barlangokban élt, szigorú mértékletességet hirdető hite ellenére sztárolta magát. Hős harcosként pózolt, de élete utolsó tíz évében gyakorlatilag csak videóüzenetekben fenyegetőzött. Mégis, az ezredforduló történetének talán legnagyobb hatású történelmi személyisége vált belőle.

  • Hamid Karzai afgán elnök szerint Oszama bin Laden megölése Pakisztánban bizonyítja régóta hangoztatott álláspontjukat, hogy a terror elleni háború nem Afganisztánban gyökeredzett. "Tíz éven át mondtuk ezt a NATO-nak és a nemzetközi közösségnek, de nem hallották meg a hangunkat. Felégették Afganisztánt tíz éven át, miközben Oszama Iszlámábádban volt" - mondta. (Valójában bin Ladent a pakisztáni fővárostól 100 kilométerre, de egy pakisztáni katonai akadémia közvetlen közelében ölték meg.) (Guardian)

  • A CBS News úgy tudja, hogy az Egyesült Államok felajánlotta, hogy szülőhazájába, Szaúd-Arábiába küldi bin Laden holttestét, azonban a szaúdiak elutasították a javaslatot. Korábban egy amerikai tisztviselő azt állította, hogy már hullámsírba került Oszama teste, de ezt nem erősítették meg más források.

  • Bin Laden halála komoly előnyt jelent Barack Obamának 2012-es újraválasztásához, Afganisztánban is fontos változtatásokat lehet bevezetni erre hivatkozva, írja Jonathan Freedland, a Guardian elemzője. Obama az újraválasztási kampányban előhozhatja, hogy bejezte az iraki háborút, megölte Oszama bin Ladent, és elkezdte a kivonulást Afganisztánból. Az eredeti menetrend szerint két hónap múlva kezdődik az amerikai csapatok kivonása.

  • Több afgán tisztviselő és elemző is attól tart, hogy Oszama bin Laden halála után az Egyesült Államok felteheti a kérdést, miért harcolnak még katonái Afganisztánban, és akár a kivonulási menetrendet is felgyorsíthatják. Eddig még nem volt erre utaló nyilatkozat. (Guardian)

  • Az interneten az akció után keringeni kezdett  egy kép, amely állítólag bin Laden halála után készült. Ezen az al-Kaida-vezér súlyosan sérült feje látható, amely egyezik azzal az információval, hogy bin Ladennel fejlövés végzett, azonban kiderült, hogy a kép fake, már 2009-ben is feltűnt a neten.

  • cikkünk a témában:

    Egy véleményen Izrael és a Palesztin Hatóság

    Bin Laden halálhíre kapcsán mindenki nagy sikerről beszél, az amerikai muzulmánok is megkönnyebbültek, és újra gyorsan elhatárolódtak a terroristavezértől.

  • A pakisztáni kormány tájékoztatása szerint Barack Obama amerikai elnök hétfőn felhívta telefonon Aszif Ali Zardari elnököt, akit tájékoztatott a sikeres akcióról. (Wall Street Journal)

  • Nem ez fogja hosszabb távon alakítani a trendeket, ha van is hatása, csak pillanatnyi lehet – reagált a hírre Bebesy Dániel. A Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere komolyabb hatása csak akkor lehet a történteknek, ha válaszul terrorcselekményekkel reagálnak a szélsőségesek.

  • "Oszama bin Laden lett az al-Kaida elsőszámú mártírja, nagyobb hatása van holtan, mint élve" - mondta egy afgán férfi Kandahárban. Szerinte bin Laden megjósolta, hogy megölik az amerikaiak, mostantól pedig olyan lángoszlop lehet, amelyet generációkon keresztül követhetnek a muszlimok. (Reuters)