Ez a poszt a következő Percről percre része:

Megölték bin Ladent

Fontosabb részletek
  • Fejlövés végzett bin Ladennel egy pakisztáni város közelében
  • Az amerikaiak akciója 40 percig tartott.
  • Bin laden lelövésének hírére emberek ezrei tódultak az utcára az amerikai városokban, és ünneplik a terroristavezér halálát.
  • Bin Laden holttestét állítólag a tengerbe temették

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Fejlövés végzett Bin Ladennel

    Oszama bin Ladent fejbelőtték az amerikai akcióban, mondta a műveletet ismerő kongresszusi forrás a CNN-nek.

  • A pakisztáni hírszerzés azt állítja, hogy az akcióban egy észak-pakisztáni légibázisról felszálló négy helikopterrel támadták meg Bin Laden rejtekhelyét. Egy amerikai kormánytisztviselő szerint ez egy háromemeletes, nagy alapterületű épület volt, amely elütött a környező házaktól.

    A pakisztáni forrás szerint lezuhant egy helikopter az akcióban, szerinte a földről lőhették le. Az amerikai kormánytisztviselő ugyanakkor azt állította, hogy technikai hiba miatt zuhant le a gép, amely megsemmisült. Barack Obama amerikai elnök bejelentésében azt mondta, nem voltak amerikai áldozatai az akciónak. (CNN)

  • Az Egyesült Államok biztonsági okokból egy országgal - köztük a pakisztáni titkos szolgálatokkal - sem osztották meg a hírszerzési információkat az Oszama bin Laden elleni támadásról. Előre csak néhány ember tudott az akcióról az amerikai kormányzaton belül, mondta egy kormányzati tisztviselő.

  • Több százan gyűltek össze a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban összedőlt World Trade Centerhez New Yorkban, sokan zászlókat lengetnek és az Egyesült Államokat éltetik. (CNN)

  • Egy amerikai kormánytisztviselőtől úgy tudja, hogy az akcióban Oszama bin Laden mellett egyik fia, két másik férfi és egy nő is életét vesztette, őt élő pajzsként használták a célpontok. (AFP)

  • A CNN úgy tudja, hogy fokozott védelem alá vették az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteit. Az Egyesült Államok figyelmeztette a külföldön élő amerikai állampolgárokat, hogy megnőtt az esélye az Amerika-ellenes erőszaknak, egyben utazási figyelmeztetést is kiadtak a külföldre készülőknek.

    Éppen egy hete szivárgott ki a Wikileaksen, hog az al-Kaida terrorhálózat egyik vezetője Európában elrejtett atombombáról vallott, amely állítólag akkor robbanna, ha Oszama bin Ladent megölik.

  • A Fehér Ház előtt több száz fős tömeg lengetett amerikai zászlókat a bejelentés után, de Washington mellett New Yorkban, Philadelphiában és más nagyvárosokban is utcára vonultak ünneplő emberek. George W. Bush, aki az al-Kaida 2001. szeptember 11-i terrortámadásakor az Egyesült Államok elnöke volt monumentális eseményként értékelte a történteket.

  • Egy kis létszámú kommandós alakulat hajtotta végre az akciót a Pakisztán északkeleti részén lévő Abbottabad közelében, rövid tűzharc után ölték meg, az ABC News úgy tudja, hogy a testét az USA-ba szállították. A CNN információja szerint az akció 40 percig tartott, a csapat korábban többször is elpróbálta az egész műveletet.

  • A New York Times szerint a bejelentést helyi idő szerint este 22:30-ra tervezte Obama, de mint minden, ez is kiszivárgott. Először 21:45-kor twittelte Dan Pfeiffer, a Fehér Ház sajtófőnöke, hogy az elnök bejelentésre készül fél 11-kor. Rutinos washingtoni riporterek azonnal tudták, Oszamáról van szó. Obama egy órával elcsúsztatta a bejelentést, a beszédet saját maga írta.

  • cikkünk a témában:

    Meghalt Oszama bin Laden

    Az Egyesült Államok megölte Oszama bin Ladent Pakisztán közelében, jelentette be Barack Obama amerikai elnök, és a pakisztáni hírszerzés is megerősítette az információt. Obama az előző héten adott parancsot az al-Kaida-vezér megölésére. Fokozott védelem alá vették az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviseleteit.