Al-Kaida: Oszama bin Laden tényleg halott

2011.05.06. 15:52 Módosítva: 2011.05.06. 15:53

Az al-Kaida megerősítette, hogy a szervezet vezetője, Oszama bin Laden valóban halott, áll több dzsihádista fórumon is megjelent közleményükben. Az al-Kaida állítása szerint hamarosan nyilvánosságra hoznak egy hangfelvételt, amelyen a terroristavezér egy héttel halála előtt hallható.

A szervezet szerint bin Laden vére nem hullott hiába, folytatják támadásaikat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen, írja a BBC. A közlemény szerint bin Laden halála átokként ül majd az Egyesült Államokon.

Pakisztánban felkelésre szólítják fel a muszlimokat. A BBC szerint országszerte több tüntetés is volt pénteken a hétfő hajnali amerikai akció miatt, amelyről a Fehér Ház nem értesítette előre a pakisztániakat.

Abbottabadban ezer ember vonult utcára a pénteki ima után, a tüntetők az ország szuverenitásának megsértéseként értelmezték az akciót. Autógumikat égettek, utakat torlaszoltak el, és Amerika-ellenes szlogeneket skandáltak.

Nagy tömeg gyűlt össze az abbottabadi háznál is, ahol a kommandósok megölték a terroristavezért. Az egyik pakisztáni lap úgy tudja, hogy a pakisztáni hatóságok hamarosan lerombolják a bin Laden rejtekhelyéül szolgáló házat. Meg akarják ugyanis akadályozni, hogy valamiféle zarándokhelyként tekintsenek az épületre.

A következményekkel számolva Bernard Squarcini, a francia titkosszolgálatok vezetője azt mondta a Le Monde-nak, hogy Franciaország az al-Kaida kettes számú célpontja az Egyesült Államok után, de a terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden megölése óta nem érték Párizst külön fenyegetések.

Újabb részletek derültek ki a bin Laden halálához vezető eseményekből is. Már csütörtökön azt írta az al-Vatan szaúd-arábiai lap, hogy az al-Kaida második számú vezetője, Ajman az-Zavahiri elárulhatta bin Ladent, és ő vezette az amerikaiakat a terroristavezér nyomára. Pénteken a pakisztáni hírszerzés egyik vezetője is azt állította, hogy a terrorszervezet két részre szakadt, és az egyiptomi szárny került fölénybe.