Perel az E.On az atomerőművek bezárása miatt

2011.05.31. 20:03
Az E.On németországi energiaipari vállalat bírósági eljárást kezdeményez a német állam ellen az atomipari energiahordozókra kivetett adó és az atomenergia gyorsabb kivezetésével okozott "több milliárd eurós kár" miatt.

A társaság közleményében arról tájékoztatott, hogy "pontosan számszerűsítik" a vállalatnak az atomerőművek korábbi bezárása miatt okozott károkat, ezeket a számokat közlik a kormánnyal, és tárgyalásokat kezdeményeznek az esetleges károk kompenzálásáról.

A német kormány hétfőn arról tájékoztatott, hogy a nyolc legrégebbi, a biztonsági vizsgálatok miatt szünetelő atomerőművet azonnali hatállyal, a fennmaradó 9-et pedig 2022-i határidővel leállítja a kormány. Az E.On vezérigazgatója, Johannes Teyssen egy, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban "kétszámjegyű milliárd eurós összegre" becsülte a nyolc reaktor azonnali bezárása és az atomerőművek idő előtti leállítása miatt az atomipart érintő veszteségeket.

A vállalat pénzügyi igazgatója, Marcus Schenck korábban úgy nyilatkozott, hogy egy-egy reaktor idő előtti leállításának költségei 100 millió és 1 milliárd euró közötti összegre tehetők.

A most bezárt nyolc reaktor közül kettő az E.On tulajdonában van, míg két másikban részesedése van a bevételeit tekintve a világ legnagyobb közműcégnek. A vállalat 8,6 gigawattos termelőkapacitással a németországi atomenergiai mintegy 38 százalékát adja.

Az atomenergiában használt fűtőelemekre kivetett, úgynevezett atomadót az idei év elejétől szedi be a német állam. Az évi 2,3 milliárd eurós bevételt hozó új adónemről hivatalosan egy, a költségvetési stabilitást célzó csomag részeként döntött a berlini kormányzat. Elemzők azonban korábban úgy gondolták, hogy a lépés hozzájárulhat az atomenergetikai program meghosszabbításához, amelyről az atomadó kivetésével egy időben hoztak döntést. A német kormány energiastratégiával kapcsolatos álláspontja a fukusimai atomerőmű márciusi balesete után változott meg.

A kivetett adó fenntartása az E.On szerint kontraproduktív, mivel több milliárd eurót von el a német energiaipart fejlesztő zöld beruházásoktól. Egy másik német atomenergia-piaci szereplő, az RWE korábban szintén perrel fenyegetett az atomadó miatt. A társaság hétfőn arról számolt be, hogy vizsgálja az új energiatörvényt, és semmilyen jogi lehetőséget nem zár ki.