Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Enyhül a német hasmenésjárvány

2011.06.13. 15:47 Módosítva: 2011.06.13. 15:50

A jelek szerint visszaszorulóban van Németországban a több hete tartó, súlyos EHEC-járvány. A Robert Koch országos járványügyi intézet bejelentette, hogy az elmúlt három napban a korábbiaknál jóval kevesebb új megbetegedés történt. Ez megerősíti azokat a rendkívül óvatos előrejelzéseket, amelyek szerint a járvány a végéhez közeledik.

A bejelentés szerint a halálos áldozatok száma mindennek ellenére 35-re emelkedett Németországban. Nem kizárt az sem, hogy ez a szám az elkövetkező napokban még tovább növekszik, hiszen csaknem 800-an vannak életveszélyben vagy válságos állapotban. Ezek a betegek a legsúlyosabb tünetekkel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS), azaz vérszegénységgel, valamint veseelégtelenséggel küzdenek. Sok esetben mindez központi idegrendszeri zavarokkal párosul.

A Robert Koch Intézet szóvivője megelégedéssel nyugtázta, hogy immár kevesebb az új megbetegedés, azt ugyanakkor beismerte: az intézet nem tudja megmondani, hogy ez a lakosság megváltozott étkezési szokásaira, vagy a fertőzés forrásának fokozatos megszűnésére vezethető vissza.

Az uborka, a paradicsom és a saláta immár végérvényesen lekerült a gyanúsnak tartott élelmiszerek listájáról, amelyen már csak a németek által nyersen és más ételekbe keverve is szívesen fogyasztott növényi csíra szerepel. Az alsó-szászországi Bienenbüttel egyik biokertészeti üzeméből származó csírán már laboratóriumban is kimutatták a fertőzést okozó mutáns kóli bélbaktériumot. Ismertté vált az is, hogy az üzem alkalmazottai közül néhányan megbetegedtek, mint ahogy többen azok közül is, akik fogyasztottak az onnan szállított, különböző fajta csírákból.

A vizsgálatok most  annak kiderítésére irányulnak, hogy maga a növényi csíra miként fertőződhetett meg. Feltételezések szerint vagy a különböző csírafajták termesztéséhez használt - a bienenbütteli üzem esetében külföldről importált - mag volt fertőzött, vagy a víz, amelyet az öntözéshez használták. Végül a hatóságok nem zárják ki azt sem, hogy a fertőzést a már megfertőződött személyek terjeszthették.

Mindenesetre a Robert Koch Intézet hétfőn arra szólította fel a lakosságot, hogy ne fogyasszon semmilyen növényi csírát, sőt lehetőség szerint akkor is csak nagy elővigyázatossággal, ha a csírát otthon termesztik.

Közben a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy egy előző kedd óta az észak-lengyelországi Gizycko kórházában ápolt 68 éves nőt a németországi hasmenéses járványt okozó E. coli baktérium fertőzött meg, jelentette hétfőn a TVN24 lengyel hírtelevízió.

A nő annak a 7 éves fiúnak a fivérét gondozta, akinél előző szerdán mutatták ki a fertőzést. A fiú, akit egy varsói kórházban ápolnak, valószínűleg apjától kapta el a fertőzést. Az apa Németországból tért haza nemrégiben, szervezetében a kórokozóval, bár ő maga nem betegedett meg. A fiú állapota a legutolsó közlés szerint súlyos, de stabil.  • Vennék
  • Hírek