Jónás, Renátó
4 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Megszüntették Strauss-Kahn házi őrizetét

2011.07.01. 18:02 Módosítva: 2011.07.01. 21:41
A számára kedvező bírósági döntés ellenére továbbra is folyik az eljárás Dominique Strauss Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori vezetője ellen szexuális erőszak kísérlete miatt, és a nyomozók megvizsgálják a vádló szavahihetőségével kapcsolatban felmerült kétségeket is

Pénteken megszüntette a bíróság Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap volt vezetőjének a házi őrizetét, jelentette a CNN. A New York-i ügyészség másfél hónappal azután fogadta el a védelem erre irányuló kérelmét , hogy a francia férfit nemi erőszak kísérletének gyanúja miatt az amerikai hatóságok letartóztatták.

Strauss-Kahnt váratlanul rendelték be péntekre a bíróságra. Sajtóértesülések szerint az ügyészek megkérdőjelezték az őt szexuális bűncselekménnyel vádoló szobalány vallomásának több pontját, ezért kerülhetett sor a házi őrizet felülvizsgálatára.

Strauss-Kahnt május közepén vették őrizetbe a New York-i JFK repülőtéren, amikor az Air France egyik járatával Franciaországba készült repülni. Azzal gyanúsították, majd vádolták meg, hogy az amerikai nagyváros egyik előkelő szállodájában egy szobalányt szexuálisan zaklatott.

DSK a pénteki meghallgatáson (Fotó: Todd Heisler)
DSK a pénteki meghallgatáson (Fotó: Todd Heisler)

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatójának első bírósági meghallgatását eredetileg július 18-ra tűzték ki. A bírósági beidézés bejelenése után a New York Times azt írta, hogy megdőlhetnek a Strauss-Kahn ellen felhozott vádak. Lap igazságügyi illetékesektől értesült arról, hogy a harminckét éves guineai szobalány vallomásában a nyomozók több valótlanságot fedeztek fel, így a Strauss-Kahnt vádoló nő szavahihetősége kétségbe vonható.

Az ügyészség most bejelentette, hogy az addig maximálisan megbízhatónak feltüntetett vádló, egy 32 éves guineai bevándorló szobalány szavahihetőségével kapcsolatban kétségek merültek fel, és több ellentmondást fedeztek fel a vallomásaiban is.

A nő az esküdtszék előtt is hamis tanúvallomást tett, s ezt később beismerte - derült ki az ügyészség Strauss-Kahn védőügyvédeinek küldött leveléből. A vádló ugyanis eredetileg azt állította, hogy miután a politikus erőszakoskodni próbált vele a luxuslakosztályában, amelyet a nő takarított, ő azonnal elhagyta a szobát és szólt a főnökének. "A panaszos azóta bevallotta, hogy ez a vallomás nem volt igaz, és a 2806-os lakosztályban történtek után ő egy másik szobát kezdett el takarítani, majd visszatért a 2806-os lakosztályba, és azt is elkezdte kitakarítani, mielőtt a főnökének szólt volna az incidensről" - olvasható a levélben.

Zűrös ügyek

A The New York Times birtokába jutott információk szerint a nő a Strauss-Kahnnal való találkozása utáni napokban többször is felhívott egy bebörtönzött férfit, akivel arról beszélgettek, milyen haszonnal járna, ha beperelné a politikust. A nyomozók kiderítették, hogy ezt a bizonyos férfit 181 kilogramm marihuána birtoklásáért ítélték el, és az utóbbi két évben rendszeresen utalt pénzt a szobalány bankszámlájára, összesen körülbelül 100 ezer dollárt. Különösnek találták a nyomozók azt is, hogy a nő öt telefontársasággal állt szerződésben, amelyeknek havonta több száz dollárt fizetett ki. A nő vallomásaiban ragaszkodott ahhoz, hogy csak egy telefonja van.

Arra is fény derült a nyomozás során, hogy a szobalány mást mondott a hatóságoknak, amikor politikai menedékjogot kért, és mást a nyomozóknak. Ez utóbbiaknak azt állította például, hogy a kérvényében egy korábbi erőszakolásra is hivatkozott, ám az ügyészség utána nézett, és nem találta nyomát ennek az esetnek a nő papírjai között, ahogyan a szobalány állítólagos nemiszerv-csonkításáról is ellentmondásos információkra bukkantak.

A nő ügyvédje, Ken Thompson szerint az ügyészség azért hátrál ki az ügyből, mert fél a következményeitől. Thompson kijelentette, hogy ha szükséges, akkor a szélesebb nyilvánosság elé tárja a valódi történetet. Az ügyvéd úgy véli, Strauss-Kahn védői arra építették fel a stratégiájukat, hogy bebizonyítsák, a nő is akarta a szexuális együttlétet. "Ez azonban hazugság" - mondta. "Harcolt azért, hogy elmeneküljön, de Strauss-Kahn térdre kényszerítette és szexuálisan bántalmazta, majd amikor befejezte, ő felkelt és undorában Strauss-Kahn spermáját szétköpködve a szobában elfutott" - írta le a nő szemszögéből a történteket Thompson, és hozzátette: a politikus összezúzta a nő vagináját, megkarmolta a vállát és letépte a harisnyáját.

Mosolyogva távozott

Staruss-Kahn feleségével, Anne Sinclairrel érkezett a manhattani bíróságra, ahol délben kezdődött a soron kívüli meghallgatás, óriási sajtóérdeklődés mellett. A meghallgatás előtt sem a francia politikus, sem ügyvédje nem mondott semmit a rájuk várakozó újságírók tömegének.

Mosolyogva távoztak a bíróságról (Fotó: Mario Tama)
Mosolyogva távoztak a bíróságról (Fotó: Mario Tama)

"Megértem, hogy az ügyben lényeges változások történtek, és jelentősen lecsökkent az esélye, hogy (Strauss-Kahn) nem jelenne meg a bíróság előtt. Ezért bizonyos feltételek betartása mellett szabadon engedem Strauss-Kahnt" - mondta a bíró a pénteki meghallgatáson, amelyről DSK a felesége, Anne Sinclaire kíséretében mosolyogva távozott.

Az ügyészség a Strauss-Kahn számára kedvező fordulat ellenére nem ejti az ügyet, ugyanis a szállodaszobában talált DNS-minták továbbra is kétség kívül azt bizonyítják, hogy valamiféle szexuális kapcsolat lehetett a szobalány és az IMF-főnök között. "A manhattani ügyészség tovább nyomoz a feltételezett bűntettek ügyében, és ezt addig folytatja, amíg az összes fontos tényre fény nem derül" - közölte Cyrus Vance ügyész a New York-i fellebbviteli bíróság előtt.

Bár a házi őrizetből kiszabadul, a DSK-ként is ismert politikus továbbra sem utazhat szabadon: a bíróság úgy határozott, hogy úti okmányait nem kaphatja vissza, nem térhet vissza a hazájába, a vele szembeni büntetőügy folytatódik.

A fellebbviteli bíró, Michael Obus mindezen túl támogatta a védelem kezdeményezését, így DSK az egymillió dolláros óvadékot és a biztonsági letétként a házi őrizet kezdetén kifizetett ötmillió dolláros biztonsági letétet is visszakapja.

A francia szocialista párt, amelynek színeiben Strauss-Kahn a 2012-es elnökválasztáson indult volna, pénteken közleményben üdvözölte a manhattani ügyészség döntését a házi őrizet megszűntetéséről. A pártnak július 13-ig kell bejelentenie, kit indítanak az elnökválasztáson, amelyet elemzők szerint DSK jó eséllyel megnyert volna.