25 év börtönre is ítélhetik az IMF-vezért

2011.05.15. 18:16
Meztelenül kergette lakosztályában, majd a fürdőszobában kényszerítette orális szexre, állítja Dominique Strauss-Kahnról a manhattani Sofitel szobalánya. Az IMF-vezér olyan sietve távozott a hotelből a kiérkező rendőrök elől, hogy még mobilját és személyes tárgyait is hátrahagyta. Ha bűnösnek találják, 18-25 év börtönre is ítélhetik. Az IMF-vezér tagadja a vádakat, ártatlannak fogja vallani magát.

Vádat emelt a New York-i ügyészség Dominique Strauss-Kahn, az IMF francia elnöke ellen, akit szombaton az Air France Párizsba induló gépéről szedtek le a rendőrök, mert egy midtowni hotel szobalánya szerint erőszakoskodni próbált vele.

Meztelenül kergette, orális szexre kényszerítette

A New York-i Sofitel Szálloda bejárata május 14-én éjjel, miután nemi erőszak gyanúja miatt őrizetbe vették Dominique Strauss-Kahnt
A New York-i Sofitel Szálloda bejárata május 14-én éjjel, miután nemi erőszak gyanúja miatt őrizetbe vették Dominique Strauss-Kahnt

New York jólinformált pletykalapja, a Daily News jelentése szerint az általában csak DSK-ként emlegetett Strauss-Kahn meztelenül kergette lakosztályában a 32 éves szobalányt, majd belökte hálószobájába, ahol megpróbált szexuális kapcsolatot létesíteni vele. A szobalány ellenállt és menekülni próbált, de DSK belökte a fürdőszobába, ahol orális szexre kényszerítette és megpróbálta letépni a bugyiját. Az IMF-vezér megpróbálta bezárni a lakosztály bejáratát, de a szobalány mégis el tudott menekülni.

A Daily News értesüléseit később Paul Browne, a New York-i rendőrség szóvivője is, bár kevésbé plasztikusan elmesélve, de megerősítette. Arról nem érkezett jelentés, hogy DSK tett-e vallomást. A Daily Telegraph ügyvédjétől, Benjamin Brafmantól úgy értesült, hogy bírósági meghallgatásán majd ártatlannak fogja vallani magát. A Daily News értesülése szerint tagadja a vádakat.

A megtámadott szobalány riasztotta kollégáit, azok pedig a rendőröket, akik, bár perceken belül kiértek, már nem találták a szállodában DSK-t, aki olyan sietve távozott, hogy mobiltelefonját és személyes tárgyait is hátrahagyta.

Szökni próbált

Mivel gyanítható volt, hogy szökni próbál, a hatóságok felvették a kapcsolatot a John F. Kennedy repülőtérrel, ahol visszatartották az Air France párizsi járatát, amire DSK már becsekkolt. A jövő évi francia elnökválasztások egyik esélyesének tartott IMF-vezért végül az első osztályról szállították le és vitték vissza Mannhattanbe, a dél-midtowni kapitányságra.

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn

Strauss-Kahnt, bár az IMF vezére, nem illeti meg diplomáciai mentesség. Ügyvédje szerint már vasárnap bíróság elé állíthatják, ahol dönthetnek óvadékáról vagy letartóztatásáról. Az orális szexre kényszerítésért New York állam törvényei szerint 15-től 20 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Azért, mert megpróbálta bezárni a nőt a lakosztályba, további 3-5 év büntetésre számíthat, ha bebizonyosodik bűnössége.
DSK a jövő évi francia választások nagy esélyesének számított, a szocialista politikusok közül egyedülk ő előzte meg a közvélemény-kutatásokban Nicolas Sarkozy elnököt.

Egy karrier vége

A vádak, ha igazolódnak, véget vethetnek politikai karrierjének. A francia szocialisták közleményük szerint "megdöbbentek", és azonnal válságtanácskozást hívtak össze. Közleményük szerint "ki kell várnunk, amig az ügy elül és kiderül, hogy a vádak igazak, vagy provokáció történt". A kormányzó jobboldal egyik parlamenti képviselője szerint DSK letartóztatása "katasztrófa nemzetünknek".

000 Was3930915

A gazdasági életben is kavarodást okozhat letartóztatása, mivel az IMF a héten csúcstalálkozót tartott volna, eredetileg Görögország megmentésének témájában.

A Guardian értékelése szerint DSK letartóztatása a tőzsdei árfolyamokat is negatívan érintheti, egyben gyengítheti a szervezet pozícióját. DSK-nak - akit a BBC portréja szerint többen is csak tüzes nyuszinak (Chaud Lapin) becéznek - nem ez az első nőügye az IMF vezéreként. 2008-ban nyilvános bocsánatkérésre kényszerült a szervezet egyik magyar közgazdászával, Nagy Piroskával folytatott viszonya miatt. A botrány akkor nem rázta meg az IMF-et, Nagy ugyan távozott állásából, de Strauss-Kahn megtarthatta vezetői beosztását. Közleményében az IMF is azt hangsúlyozta, hogy vezetőjük letartóztatása nem befolyásolja működésüket. "Az IMF működik és működőképes marad" - írták.  • Hírek
  • Lakáshitel