Népszavazással átírták Marokkó alkotmányát

2011.07.02. 07:31

Elsöprő győzelmet aratott a marokkói király alkotmányos reformtervezete a pénteki népszavazáson: az urnákhoz járulók 98,5 százaléka voksolt VI. Mohamed javaslataira. Ezt Tájeb Sarkávi marokkói belügyminiszter jelentette be szombat hajnalban, miután a választóhelyiségek 94 százalékában összeszámlálták a szavazatokat.

A részvételi arány is igen magas, 72,65 százalékos volt. A miniszter szerint a szavazás békés, derűs hangulatban zajlott le. Hozzáfűzte, az urnákhoz járultak 30 százaléka 35 éven aluli volt.

Az alkotmánymódosítás tervezete értelmében a jövőben a kormányfő abból a politikai pártból kerül majd ki, amely megnyerte a választást, s nem az uralkodó fogja kijelölni a mindenkori miniszterelnököt. A király emellett bizonyos jogköröket átruház a miniszterelnökre, aki feloszlathatja a képviselőházat, ami eddig a király kizárólagos joga volt.

A kormányfő javaslatot tehet a kormány tagjaira, illetve leválthatja őket. VI. Mohamed emellett független igazságszolgáltatás megteremtését ígérte. Az alkotmányos reform értelmében a parlament hirdethet ezentúl általános amnesztiát, s nem az uralkodó. Ugyanakkor a mindenkori király továbbra is jelen lesz a politika összes területén. Egyebek között felügyeli a hadsereget és a vallási ügyeket.

VI. Mohamed március 9-én tett ígéretet az alkotmány reformjára, majd június 17-én a televízióban jelentette be, hogy július 1-jén népszavazást tartanak erről.

Az ellenzék igyekezett mozgósítani a választókat a király elképzeléseinek meghiúsítására, mert úgy tartja, hogy a reformjavaslatok nem eléggé mélyrehatóak, és nem teremtik meg a valóban alkotmányos monarchia bevezetésének a lehetőségét. Az ellenzék eleve már a referendum időzítését is bírálta, mert szerinte túl kevés idő állt rendelkezésére a választóknak arra, hogy alaposan megismerkedjenek a tervezet tartalmával.

Az iszlám kalifátus létrehozására törekvő és a világi baloldali ellenzékieket egyaránt tömörítő Február 20. Mozgalom még a referendum megtartása előtt közölte: folytatja a harcot a valódi parlamentáris monarchiáért és a király hatásköreinek radikálisabb csökkentéséért.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek