Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az összeomlás szélén áll az al-Kaida

Index, MTI
2011.07.27. 22:05 Módosítva: 2011-07-27 22:06:27
Oszama bin Laden megölése után már nem sok van hátra a terrorszervezet stratégiai legyőzéséhez. Bár a al-Kaida pakisztáni vezetését ki lehet iktatni, az Arab-félszigeten még erős a terrorszervezet.

Az összeomlás szélére került az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet az ellene több éve folyó drónháború, illetve vezetője, Oszama bin Laden megölése nyomán  - írta szerdai számában a The Washington Post terrorelhárításban illetékes amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

A lap szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és más amerikai titkosszolgálatok úgy vélik, hogy az al-Kaida a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után ellene indított hadjárat eredményeként annyira meggyengült Pakisztánban, hogy viszonylag kevés támadással is teljesen meg lehetne semmisíteni. A névtelenül nyilatkozó források ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a terrorszervezet képes lehet megújulni, de a radikális személyek és szervezetek részéről - például Jemenből - érkező terrorfenyegetés most nagyobb, mint az al-Kaida által jelentette veszély.

Leon Panetta új amerikai védelmi miniszter - a CIA volt igazgatója - júliusi afganisztáni látogatása során kijelentette: "elérhető közelségbe került, hogy stratégiailag legyőzzük az al-Kaidát". A Pentagon vezetőjének szavait bírálói akkor pusztán a csapatok lelkesítésére szánt üzenetnek vélték. A The Washington Post azonban úgy értesült, hogy CIA, a Nemzeti Terrorelhárító Központ és más szervezetek vezetői azóta hasonlóképpen nyilatkoztak a kongresszus tagjai számára zárt ajtók mögött megtartott tájékoztatókon.

Saxby Chambliss republikánus szenátor, a hírszerzési bizottság vezető republikánus tagja a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az Arab-félszigeten működő al-Kaidát még távolról sem sikerült leküzdeni, de a terrorszervezet pakisztáni vezetésével kapcsolatban kijelentette: "megtettük azokat a lépéseket, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, amelyben az gondolhatjuk, hogy győzhetünk".

Az Arab-félszigeten is értek el eredményeket a terrorista szervezet elleni harcban, például Jemenben július 19-én megölték az al-Kaida helyi vezetőjét, Ajed as-Sabvánit, aki egyben az Arab-félsziget terrorista sejtjeit is irányította. As-Sabvánit azonban nem az amerikai erők ölték meg, hanem a jemeni hadsereg, miután a helyi törzsek megtámadták a terrorszervezetben kapcsolatban álló fundamentalista fegyvereseket.