Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Erős KFOR-felügyelet az észak-koszovói átkelőknél

2011.08.01. 15:58 Módosítva: 2011.08.01. 15:58
A szerbiai áruval megrakott kamionok nem, de az autók és a buszok vasárnap este óta már átkelhetnek az észak-koszovói brnjaki és jarinjei határátkelőhelyeken, amelyeket néhány nappal ezelőtt zárt katonai övezetté nyilvánított a NATO-vezetésű koszovói békefenntartó erő, a KFOR.

A brnjaki átkelőt péntek délután teljesen lezárták a forgalom előtt, és részben csak azután nyitották meg ismét, hogy a helyszínre látogatott Erhard Bühler, a KFOR parancsnoka. Az átkelőt a KFOR francia és marokkói egységei, továbbá a koszovói rendőrség tagjai és határőrei ellenőrzik

A jarinjei átkelőt vasárnap késő este nyitották meg, miután az amerikai békefenntartók felállítottak ott egy ellenőrző pontot, amelyen a KFOR-hoz tartozó lengyel egységekkel együtt szemmel tartják a forgalmat.

Hans Witcher NATO-szóvivő közölte, hogy a szövetség katonái megkezdték azoknak az úttorlaszoknak a felszámolását, amelyet a helyi szerbek emeltek az elmúlt egy hétben Koszovó északi részén. Witcher elmondta, hogy elbontottak legalább három úttorlaszt, amely akadályozta a békefenntartókat abban, hogy eljussanak észak-koszovói támaszpontjaikra.

Az AP amerikai hírügynökség újságírója szemtanúja volt annak, hogy magyar és portugál békefenntartók megálltak egy legalább kétszáz szerb által védett úttorlasz előtt.

A két észak-koszovói átkelőt és térségét a múlt héten a KFOR alakulatai ellenőrzésük alá vonták, és zárt katonai övezetté nyilvánították. Ezt megelőzően a pristinai kormány embargót rendelt el a Szerbiából Észak-Koszovóba érkező árukra, majd utasította a rendőrség Rosu nevű különleges egységeit, hogy foglalják el a két átkelőt. A helyi szerbek tiltakozásul útakadályokat emeltek, a jarinjei átkelőt pedig álarcos támadók nagyobb csoportja felgyújtotta és szétrombolta.

Hétfőre virradóra a KFOR katonái nem engedték meg, hogy a szerb kormány képviselői Jarinjenél Koszovó területére lépjenek, kerülőúton azonban végül mégis sikerült bejutniuk Koszovóba. A hírről értesülve Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter kijelentette, hogy a két szerb tisztségviselő "illegálisan tartózkodik Koszovóban, és ezért letartóztathatják és kitoloncolhatják őket Szerbiába".

Koszovóba várják Robert Coopert, az EU közvetítőjét, aki értesülések szerint azzal a határozott üzenettel érkezik a térségbe, hogy a Pristina és Belgrád közötti dialógus folytatása az egyetlen mód a koszovói helyzet kiéleződését előidéző okok megszüntetésére.  • Vennék
  • Hírek