Küldetés teljesítve, mondta Breivik a rendőröknek

2011.08.03. 16:46
„Küldetés teljesítve” – többek között ezt mondta a norvég ámokfutó a rendőrséget tárcsázva, miután lemészárolt 69 embert az Oslóhoz közeli Utoya szigetén – írja egy norvég hírlap.

„Breivik. Parancsnok. Az iszlám-ellenes, antikommunista felkelés tagja.  Küldetés teljesítve, megadom magam a Delta Force-nak” - ezeket a szavakat használta a 32 éves szélsőjobboldali merénylő a 112-es sürgős esetek bejelentésére szolgáló rendőrségi vonalat hívva július 22-én a norvég Verdens Gang újság állítása szerint.

Utoya szigetén éppen akkor tartotta éves nyári táborát a Norvégiában kormányzó Munkáspárt ifjúsági szervezete, ahol a 69 halotton kívül többen is súlyosan megsérültek, köztük tinédzserek is.

A hívás 3 másodpercig tartott, majd a rendőröknek nem sikerült visszahívniuk a telefont. Az oslói rendőrség szóvivője, Henning Holtaas megerősítette a hírt, hogy hívást kaptak a Breivik mobiljáról, de azt is megjegyezte, akkor még nem tudták, hogy a hívó maga a merénylő. „Nem értettük azt sem, hogy mit mondott” – hozzátette a szóvivő. A lap állításához, miszerint messze voltak attól, hogy lokalizálják Breivik telefonját a sziget, nem kívánta kommentálni.

A merénylet idején egyébként is rengeteg üzenettel terhelték a rendőrségi vonalakat a szigeten csapdába ejtett áldozatok, mielőtt a 40 kilométeres távolságból, Oslóból érkező különleges alakulatok elfogták volna a fegyveres férfit. Ráadásul a fővárosban is hatalmas káosz volt, hiszen az ámokfutó másfél órával korábban egy bombával töltött autót hagyott kormányhivatali épületek mellett, ezzel még 8 ember életét kioltva.

A multikulturalizmus és az európai „muszlim invázió” ellen „keresztes hadjáratot” folytató Breivik akcióját tartják a Norvégiában elkövetett legsúlyosabb támadásnak a 2. világháború óta.