Tüntetőket öltek Szíriában

2011.08.04. 01:03 Módosítva: 2011.08.04. 01:04
Egy civil szervezet szerint három embert öltek meg a Facebookon szerveződő tüntetésekben a karhatalmi erők. Több tucatnyi sebesült lehet.

Három tüntetőt megöltek a szíriai biztonsági erők lövései szerda este az arab országban, az esti imát követő kormányellenes demonstrációkon - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet.

Rami Abdel Rahman, az OSDH elnöke elmondta, hogy a három tüntető Damaszkuszban, a Deraa tartománybeli Doában, valamint Palmürában vesztette életét. Rajtuk kívül több tucatnyian megsebesültek.

A rendszerellenes tüntetők hétfőn Facebook-oldalukon jelentették be, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán idején az esti imát követően minden nap tüntetni készülnek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán nyilatkozatban ítélte el a szíriai kormányellenes tüntetőkkel szembeni kormányzati erőszakot. A nyilatkozat nem határozat, mivel Oroszország ellenezte ezt.

Az OSDH adatai szerint a rendszerellenes tüntetések márciusi kirobbanása óta 1618 civil öltek meg Szíriában. Nem kormányzati szervezetek szerint eközben több mint háromezer embernek nyoma veszett, mintegy tizenkétezret pedig bebörtönöztek.