Auguszta
-3 °C
2 °C

A líbiai média szerint civileket ölt a NATO

2011.08.09. 18:34

A líbiai állami média beszámolója szerint civilek haltak meg a NATO légicsapásaiban Zlíten közelében kedden. Az állami televízió három olyan kisgyerek elszenesedett holttestéről mutatott felvételeket, akik a riporter állítása szerint a NATO légicsapásaiban vesztették életüket egy Tripolitól 150 kilométerre keletre található faluban. Bejátszottak a zlíteni kórházban fekvő, sebesült nőkről és gyerekekről készült képeket is. Moammer Kadhafi líbiai vezető kormányának szóvivője szerint a támadásban összesen 85 ember, köztük 33 gyerek és 32 nő halt meg.

A NATO szóvivője megerősítette, hogy hétfőről keddre virradó éjjel valóban Zlíten várost támadták a koalíciós erők, de azt mondta, civil áldozatokról eddig még nem érkezett hozzájuk jelentés. A líbiai állami média szerint több lakóházat ért találat, a NATO viszont az állítja, hogy katonai célpontokat lőttek a vadászgépek. "A NATO mindent megtesz annak érdekében, hogy a támadásaiban ne haljanak meg civilek, míg Kadhafi csapatai szándékosan a civileket támadják" – mondta a szövetségesek egy neve elhallgatását kérő tisztviselője.

A NATO korábban több nemzetközi kritikát is kapott a líbiai állami televízió elleni júniusi támadás miatt, amelyben líbiai jelentések szerint 3 újságíró meghalt, 15 pedig megsebesült. Hétfőn az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) is elítélte a támadást, amely a világszervezet álláspontja szerint sértette a genfi egyezményt.
A nemzetközi koalíció visszautasította kritikákat. "A NATO olyan berendezéseket támadott, amelyek civilek megtámadására lettek volna alkalmasak" – jelentette ki a katonai szervezet egyik szóvivője, és hozzátette, nincsenek bizonyítékok arra, hogy a támadásnak lettek volna áldozatai.

Folytatódtak kedden a felkelők és a kormányerők közötti harcok is, a bregai fronton két lázadó vesztette életét az összecsapásokban. A harcok jelenleg is folynak Bregától délre és északra is, ahogy a felkelő csapatok megpróbálnak tovább jutni célpontjuk, Tripoli felé, közölte a lázadók egyik szóvivője.

Közben egy újabb állam, Kanada is kiutasította a Kadhafi-rezsimhez hű líbiai diplomatákat az országból. "Kanada nem kívánatos személynek nyilvánítja az ottawai líbiai nagykövetség minden diplomatáját" – áll a kanadai külügyminiszter, John Baird közleményében. Kanada ezzel a lépéssel Kadhafi elszigetelődését és legitimációvesztését szeretné elősegíteni, indokolta a lépést Baird.