Futótűzként terjednek zavargások a nagyobb brit városokban

2011.08.09. 06:39 Módosítva: 2011.08.09. 07:27
Birminghamre, Liverpoolra és Bristolra is átterjedtek az egyre durvább brit zavargások hétfő éjjel. A zavargások és a gyorsan terjedő fosztogatási hullám egyre jobban felháborítja a briteket. David Cameron megszakította nyaralását és összehívta a válságbizottságot.

Harmadik este tartottak hétfőre keddre virradóra az angliai zavargások, és egyelőre nem úgy tűnik, hogy csillapodnának a dolgok, éppen ellenkezőleg, ez volt az eddigi legdurvább nap, a legtöbb helyszínnel, a legtöbb letartóztatással és a legnagyobb rombolással.

Az utcai harcok már fényes nappal elkezdődtek London Hackney negyedében, több száz fiatal tört be kirakatokat, rongált meg buszokat és támadt rá a rendőrökre üvegekkel és minden mással, amit a kezükbe került. Később London számos más negyedére - Croydonba, Peckhambe, Lewishambe, Claphambe és Ealingbe - is átterjedtek a zavargások, estére pedig már Birminghamban és Liverpoolban is hasonló jelenetek játszódtak le.

Összehívták a Kobrát

Bár hétvégén még a politikai elit arról beszélt, a rendőrség ura a helyzetnek, mostanra már ez közel sem egyértelmű: 1700 plusz járőrt vezényeltek ugyan az utcákra, de a zavargások és fosztogatások annyi helyen zajlottak egyszerre, olyan erővel, hogy az már többször is komoly problémát jelenetett a hatóságoknak. Helyszíni beszámolók szerint számos boltot úgy foszthattak ki a bandák, hogy rendőrök a közelben sem voltak.

David Cameron kormányfő megszakította toszkánai nyaralását és éjjel egy katonai repülővel hazatért Londonba. Kedd hajnalban pedig összehívta a kormány vészhelyzetekkel foglalkozó bizottságát, a Kobrát.

Londonban az éjszaka boltokat fosztottak ki és épületeket gyújtottak fel (Croydonban egy bútoráruház nagy lánggal égett), rendkívüli intézkedésként további 1700 rendőrt vezényeltek az utcákra. A városban legalább 334 embert tartóztattak le, 69 ellen már vádat is emeltek.

Liverpool, Bristol, Birmingham

A liverpooli rendőrség szerint a városban "elszigetelt rendbontások" voltak: a déli kerületekben gépkocsikat gyújtottak fel, épületeket támadtak meg, és rendőrökkel csaptak össze feldühödött, maszkot viselő fiatalok.

Birmingham városában is törni-zúzni és fosztogatni kezdtek. Itt több mint 100 embert tartóztattak le keddre virradóra, miután a fiatalok kirakatokat törtek be és fosztogatták a város bevásárlónegyedét.

Bristolban a rendőrség arra szólította a város lakóit, hogy kerüljék a városközpontot, mert ott mintegy 150 fiatal garázdálkodik. A tüntetők az éjjel felgyújtottak egy rendőrségi épületet.

Törés-zúzás

A brit sajtó tudósításaiból az derül ki, hogy a törő-zúzó fiatalok által okozott felfordulás megdöbbentette a brit közvéleményt. Az értetlenséghez jelentősen hozzájárul, hogy egyre nyilvánvalóbb, a kirakatok betörésének, a fosztogatásoknak nem sok köze van annak a férfinek a halálához, aki miatt szombaton zavargás tört ki London külvárosában, Tottenhamben.

A fosztogató fiatalok arra a kérdésre, hogy miért csinálják mindezt, többnyire csak annyit válaszoltak, hogy nincs pénzük.

A rendőri vezetők mindenkit arra kérnek, hogy beszéljenek a gyerekeikkel, illetve hogy lehetőség szerint segítsenek kitakarítani a londoni utcákat.

A zavargások Tottenham kezdődtek szombat este egy 29 éves helyi férfi halála miatt, akit rendőrök lőttek le.