Teketóriázás nélkül visszavágott Izrael

2011.08.18. 18:49
Izrael légitámadást hajtott végre csütörtökön a Gázai övezet déli részében lévő Rafah ellen.

Izrael légitámadást hajtott végre csütörtökön a Gázai övezet déli részében lévő Rafahban álló egyik ház ellen, amelyben a Népi Ellenállási Bizottságok (PCR) nevű palesztin szervezet vezetője és több tagja tartózkodott, a támadásnak hat halottja volt – közölték izraeli katonai illetékesek és palesztin források.

A halottak között van a PCR vezetője, Kamal an-Najráb és katonai vezetője, Immád Hammád – hozta nyilvánosságra a radikális palesztin csoport. A támadásban Najrábon és Hammádon kívül a szervezet három másik tagja halt meg. A hatodik áldozat egy kilencéves palesztin kisfiú, aki ugyanabban a házban tartózkodott, mint a fegyveresek – mondták el helyi palesztin lakosok.

A PCR a Gázai övezetből kiindulva hajtja végre támadásait, gyakran függetlenül a palesztin területet kormányzó Hamász iszlám radikális szervezettől.

A légitámadást néhány órával az izraeli Eilatban elkövetett, hét izraeli halálát követelő hármas merénylet után hajtották végre, amelyet Izrael a Gázai övezetben működő fegyvereseknek tulajdonított. Az összehangolt, járművek és katonák ellen elkövetett támadásban további huszonöten megsebesültek, a támadók közül heten szintén meghaltak. Az izraeli áldozatok között nők is voltak.

Az izraeli védelmi minisztérium szerint az este még mindig folyt a tűzpárbaj az izraeli-egyiptomi határ mindkét oldalán abban a térségben, ahol délután összehangolt merényletet követtek el terrorista csoportok. Matan Vilnai miniszterhelyettes azt mondta, hogy az összecsapások még nem értek véget az izraeli területre beszivárgott terroristákkal, akik nem tudtak elmenekülni Eilat környékéről, és üldözőbe vették őket. Az izraeli sajtó úgy tudja, hogy két ember életveszélyesen megsebesült az esti lövöldözésben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban Izrael szuverenitása ellen elkövetett támadásnak nevezte a csütörtöki merényleteket, és már akkor közölte, hogy Izrael "megfelelően fog reagálni" a támadásra.

Ehud Barak védelmi miniszter jelezte, a merénylők a Hamász iszlamista terrorszervezet által irányított Gázai-övezetből érkeztek. A Hamász viszont cáfolta, hogy köze lenne a támadásokhoz. "A Hamász kormánya elutasítja Barak vádjait az eilati incidenssel kapcsolatban, és kijelenti, hogy a Gázai-övezetnek semmi köze az Eilatban történtekhez" - jelentette ki a Hamász szóvivője, majd kifejtette, hogy Izrael csak a belső társadalmi problémáiról próbálja elterelni a figyelmet a vádaskodással.