Két évig is nyomozhatnak a brit zavargók után

2011.08.26. 14:16
A hónap eleji angliai zavargások ügyében még akár két évig is nyomozhatnak a rendőrök, mivel negyvenezer órányi felvételt kell végignézniük a rendbontásokról, és ígéretükhöz híven minden elkövetőt fel akarnak kutatni.

A The Times című brit lap pénteki számában azt írta, az összetettebb ügyek a bonyolultabb bírósági tárgyalások miatt akár még évekig is elhúzódhatnak. A Scotland Yard eddig több mint kétezer embert vett őrizetbe, ebből 1135 esetben emeltek vádat, 954-en várnak a tárgyalásukra, nyolcvankét elkövetőt elítlétek, negyvenkettőt pedig már bebörtönöztek. De ezzel még korántsincs vége a zavargók kézrekerítésének.

Korábban rengeteg bírálatot kapott a köztéri kamerák rendszerének kiépítése. A rendőrség joggal úgy érezheti, a történtek végre rácáfoltak a kritikákra - mutat rá a lap. Eddig több mint hatszáz felvételt tettek közzé a rendbontókról, egyes képeket óriáskivetítőkön is bemutattak.

Nagy-Britanniában összesen 1,85 millió köztéri kamera működik, további 1,7 millió kamerát magánszemélyek vagy vállalatok használnak, és az önkormányzatok is rendelkeznek 33 500 kamerával. Csak a tömegközlekedést mintegy 115 ezer kamera figyeli.

Kevin Concannon, a londoni rendőrség nyomozója elmondta, hogy a felvételek elemzésekor segítségükre van, hogy a rendbontók gyakran csak közvetlenül az előtt tették fel az álcázásukat szolgáló kapucnit vagy sálat, mielőtt beléptek volna egy kifosztandó üzletbe. "Aztán 50 méterrel távolabb már meg is szabadultak az álcától, vagy beszálltak egy autóba, amelynek a felvételeken jól kivehető a rendszámtáblája" – fejtette ki.

A kormánykoalíció egyetért abban, hogy a köztéri kamerák használatának esetében további szabályozásra van szükség, de elismerik, hogy a rendszer hatalmas segítséget jelent a rendőrségnek. A belügyminisztérium ígérete szerint ezt is figyelembe veszik az újabb szabályozás kidolgozásánál, amelyről hamarosan tárgyal a parlament alsóháza.