Küldetésnek hitte a gyilkosságot

2011.09.29. 11:29
Szellemileg nem beszámítható az az amerikai katona, aki két évvel ezelőtt lelőtt egy magyar férfit Irakban – közölte egy amerikai törvényszéki elmeorvos.

Carl T. Stovall 2009. március 26-án megölte az iraki Tádzsiban, egy amerikai támaszponton dolgozó Bogdán Tibort. A 36 éves nagyradai férfi a Toifor cég alkalmazásában állt.

Egy amerikai hadbíróság kedden kezdte meg az ügy tárgyalását az egyesült államokbeli Fort Hoodban – írja a kcentv.com.

David Benedek ezredes törvényszéki elmeorvos vizsgálatok sorozatát végezte el Stovallon. Elmondta, praxisában ez az első paranoiás tudathasadásos katona, aki szerinte nem felelős a tettéért. Hozzátette, hogy Stovall azt képzelte, hogy – a lövöldözés előtt – az amerikai légierő egy őrnagya titokban előléptette és azzal bízta meg őt, hogy öljön meg egy terroristát, amivel bizonyíthatja rátermettségét az előléptetésre. Az orvos szerint a katona súlyosan beteg és a kezelések ellenére állapota nem javul. Nem képes elválasztani a valótlant a valóstól.

Nagyrada, 2009. április 21. Bogdán Tibor fényképe sírján a virágok között
Nagyrada, 2009. április 21. Bogdán Tibor fényképe sírján a virágok között
Fotó: Varga György

Bogdán Tibor a bázison egy árkot ásott, amikor közelről fejbe lőtték – derült ki a tárgyalás során. Stovall az előzetes írásos vallomása szerint "látott egy embert, aki a földet túrta és azt hitte, hogy egy házilag készített robbanószerkezetet akar elásni".

Más tanúk arról számoltak be, hogy Stovall veszélyes dolgokat művelt. Egyszer kiment a támaszpont repterének kifutópályájára, ahol a repülőgépek landoltak, hogy szerezzen magának egy légi fuvart. Más alkalommal azt képzelte magáról, hogy őrnagy. Egy katonatársa nagyon aggasztónak találta Stovall szellemi állapotát, és ezt a véleményét többször megosztotta elöljárójával, aki azonban lebeszélte arról, hogy az ügyet továbbvigye.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport