Gilad Salit napokon belül szabad

2011.10.11. 22:24
Utcai ünneplés kezdődött Izraelben, amikor Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy Gilád Salit, a Hamász palesztin terroristái által öt éve elrabolt tizedes néhány napon belül szabad.

A hírt a Hamász is megerősítette, mire a palesztin területeken is utcai ünneplés kezdődött, hiszen köztudott volt, hogy Salitot több száz palesztin fogolyért cserébe fogják csak elengedni. Az első sajtóhírek szerint 450 és 1000 között lehet a cserefoglyok száma. Az igazán rágós falat az a Marwan Barguti, akit többszörös gyilkosként tartanak fogva Izraelben. Tévébeszédében Netanjahu is elismerte, hogy fájdalmas volt a döntés, hiszen olyanokat is átadnak a tizedesért cserébe, akiknek a kezéhez ártatlan izraeliek vére tapad, de mint mondta, ez volt a legjobb, amit ki tudtak alkudni.

Benjámin Netanjahu bemutatta kormánya tagjainak azt a fogolycsere-megállapodást, amelynek szövegéről múlt csütörtökön született megállapodás, és amelyet kedden írtak alá.

Az egyezséget egyiptomi közvetítéssel hozták tető alá.

A francia-izraeli kettős állampolgárságú Gilád Salitot 2006 június 25-én rabolta el egy, a gázai övezetből átszivárgó palesztin terrorista kommandó.