Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Fico a kormány bukásának nyertese

2011.10.12. 10:23 Módosítva: 2011.10.12. 12:39
Szinte biztos, hogy előrehozott választásokhoz vezet a szlovák kormány bukása politikai elemzők szerint. A bukás legnagyobb nyertese Robert Fico, aki anélkül, hogy bármit is csinált volna, most kioszthatja a kártyákat.

Megszakította indonéziai útját Ivan Gasparovic szlovák államfő, miután kedden este megbukott az Iveta Radicová vezette szlovák kormány. A pozsonyi parlament ugyanis nem hagyta jóvá a bizalmi szavazással összekötött voksoláson az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kibővítését.

A szavazás eredménye
A szavazás eredménye
Fotó: Samuel Kubani

A bizalmi szavazás összekapcsolását egy adott törvénnyel a szlovák alkotmány lehetővé teszi. A kormány bukásáról bővebben itt olvashat.

Szinte biztos az előrehozott választás

A Bumm.sk szlovákiai hírportálnak Samuel Ábrahám politológus azt mondta, szinte biztos, hogy előrehozott választások jönnek. Szerinte kizárt a kormány rekonstrukciója, mert annak tagjai most már nem lennének képesek együtt szavazni valamiről, az újjáalakított kormány lehetősége pedig a Smert sem érdekli.

Fotó: Samuel Kubani

Abrahám szerint a kedd esti parlamenti ülés győztese egyértelműen Robert Fico, anélkül, hogy bármit is tettek volna. Az ellenzék vezére azt mondta, nem jön el a parlamentbe, mikor még nem volt szó a bizalmi szavazásról. Mikor összekötötték a szavazásokat, pártja azonnal lépett, hogy a kormány biztosan bukjon.

Fico oszthatja a kártyákat

„A kormány egyébként is bukott volna, tehát csak felgyorsította a folyamatot, így ő az abszolút győztes, és kioszthatja a kártyákat"  - mondta a Bumm.sk-nak Ábrahám.

Juraj Marušiak politológus is arról beszélt a portálnak, a Smer most a lehető legtöbbet akarja majd kihozni a helyzetből, így előrehozott választásokat fog követelni.

Fico is felszólalt a keddi parlamenti ülésen
Fico is felszólalt a keddi parlamenti ülésen
Fotó: Samuel Kubani

Szlovákia az euróövezet utolsó tagállama, amely nem hagyta jóvá a mentőcsomagot. A négy koalíciós párt közül a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) volt az, amely az EFSF jogköreinek bővítését elutasította, ami végül a kabinet bukásához vezetett.

A három további koalíciós párt - Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), Híd - most az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párttal fog tárgyalni a mentőalap támogatásáról. Robert Fico pártja jelezte: hajlandó támogatni az EFSF elfogadását, de ennek megkéri az árát: a kormány átalakítását.

Az SDKÚ, a KDH és a Híd Mikulas Dzurindát jelölte ki arra, hogy tárgyaljon Ficóval, ami már előrejelzi a volt miniszterelnök, Radicová riválisának előtérbe kerülését.

Jöhet az ügyvivői kormány

Miután Radicová kormánya a parlamentben nem kapta meg a bizalmat és megbukott, az államfőnek alkotmányos kötelessége a kormány visszahívása. Várható, hogy az új kormány megalakulásáig Gasparovic a Radicová-kabinetet kéri fel az ügyvivői kormány feladatainak ellátására.

Iveta Radicova, a háttérben Jan Figel, Mikulas Dzurinda és Bugár Béla
Iveta Radicova, a háttérben Jan Figel, Mikulas Dzurinda és Bugár Béla
Fotó: Samuel Kubani

Nagy a valószínűsége annak, hogy a helyzet a kormány átalakításával nem oldódik meg. A Smer, amelynek több mint 60 képviselője van a parlamentben, már jelezte, hogy az előre hozott választás híve. Bugár Béla, a Híd elnöke is azt mondta, el tudja képzelni az idő előtti választást.

A Smer toronymagasan vezet

Ravasz Ábel, a Publicus Slovensko vezető kutatója szerint ha előrehozott választásokat kell kiírni, arra 2012 elején számíthatunk legkorábban, mindenesetre a kampány már szinte kedd este megkezdődött.

A kormány bukása után várhatóan alakulnak az arányok, de a Focus szeptember végi felmérése szerint a Smer 43,1 százalékot érhetne el, ami azt jelenti, hogy egyedül is képes lenne kormányt alakítani. Korábbi koalíciós partnere, Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS) 8,5 százalékkal növelhetné képviselői számát.

Az SDKÚ 12,8 százalékon állt, a KDH 9 százalékon, az SaS pedig 8 százalékot érhetne el. A felmérés mellett az 5,9 százalékra jósolt Híd-Most mellett 5,3 százalékkal a Magyar Koalíció Pártja (MKP) is bejutna a parlamentbe.

Az SaS először jutott be a parlamentbe a tavalyi választáson, azonban a történtek akár jelentősen csökkenthetik támogatói bázisát. Richard Sulík házelnök, a párt elnöke a kedd esti sajtótájékoztatón azt mondta ugyanakkor, hogy megmentett Európának több százmillió eurót, és a szlovák eurószkeptikusok közül is sokan az SaS mellé álltak.