Erik, Alexandra
EUR 383,76 Ft
USD 364,61 Ft
9 °C
23 °C

Iszlamisták nyerték az első tunéziai szabad választást

2011.10.25. 10:10 Módosítva: 2011.10.29. 22:53

Az Ennahda nevű, mérsékelt iszlamista párt szerezte meg az új nemzetgyűlés mandátumainak többségét az első tunéziai demokratikus választáson, írja a BBC. A hivatalos eredményeket kedden hirdették ki. Az előrejelzések ezt valószínűsítették, ugyanakkor nem volt biztos, hogy a párt többséget szerez-e.

000 Par6610531
Fotó: Lionel Bonaventure

Fő riválisuk, a szekularizált, baloldali centrista Progresszív Demokratikus Párt (PDP) elismerte vereségét. A nemzetközi megfigyelők dicsérték a választás vasárnapi lebonyolítását, szabadnak és tisztességesnek  nevezve azt. Rengeteg szavazó büszkélkedett a szavazástól kékre színeződött ujjaival.

A korábbi elnököt, Ben Alit, aki 23 évig vezette az országot, kilenc hónapja fosztották meg hatalmától. Tömeges tüntetések voltak ellene, végül január 14-én Szaúd-Arábiába menekült.

Ellentétben délkeleti szomszédjukkal, Líbiával, a tunéziaiaknak sikerült békésen lebonyolítaniuk a békés átmenetet az önkényuralmi rendszerből a parlamentáris demokráciába. A jogalkotóra váró legfontosabb feladat az ország új alkotmányának megalkotása lesz.

000 Par6610213
Fotó: Lionel Bonaventure

Az Ennahda vezetői ígéretet tettek arra, hogy többpárti, szekularizált demokráciát építenek ki, nem pedig egy iszlamista államot. Ebben azonban kételkedik a legnagyobb vetélytársuk. A győztes párt egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy a tunéziaiak valójában olyan pártok közül választhattak, amelyek mind az előző rendszer ellen harcoltak.

A 217 fős nemzetgyűlés alkotmányozni fog és ideiglenes elnököt nevez ki. Ő fogja később megbízni az új kormányt.

A választási bizottság főtitkára azt nyilatkozta, hogy a 4,1 millió regisztrált szavazó mintegy 90 százaléka ment el voksolni. A 3,1 millió nem regisztrált, de választásra jogosult személy részvételéről nincs adat.

Száznál is több párt került nyilvántartásba, emellett számos egyéni jelölt is indult. Külföldi részről százak, a helyiek részéről pedig ezrek vettek részt a szavazás megfigyelésében.

Az EU és az Egyesült Államok örömüket fejezték ki a választások békés lebonyolítása miatt, Barack Obama fontos előrelépésnek nevezte a folyamatot.

A demonstrációk kvázi-elindítója, a tavaly decemberben önmagát tiltakozásul felgyújtó Mohamed Buazizi anyja a Reuters megkeresésére kijelentette, hogy a választás létrejötte a méltóság és a szabadság győzelme. Örömét fejezte ki, amiért fia halála megteremtette az esélyt, hogy országa túllépjen a félelmen és az igazságtalanságon.

A választási kampányt számos probléma övezte, mint az iszlamisták és a világiak közötti szakadás, a pártfinanszírozási ügyek és a választók fásultsága.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek