Berlusconi lemond

2011.11.08. 20:35

A kulcsfontosságú gazdasági reformok elfogadása után lemond posztjáról, közölte Giorgio Napolitani olasz államfővel Silvio Berlusconi miniszterelnök, jelentette a BBC.

A köztársasági elnök közleménye szerint Berlusconi azt közölte vele, hogy amint "teljesíti a reformok keresztülvitelére tett vállalását, benyújtja lemondását". Ezután Napolitano valamennyi politikai párttal tárgyalásokat folytat a következő lépésről.

Elemzésünk a Berlusconi távozása után várható helyzetről >>

Ők követhetik Berlusconit >>

Napolitano szerint Berlusconi "észlelte a mai szavazás eredményének üzenetét, és tisztában van vele, hogy az európai partnerek gyors választ várnak a helyzetre".

Berlusconi kedden elvesztette a képviselők többségének a támogatását a parlamentben, és nem várta meg, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesszen elő.

Cikkünk a kormánytöbbség elvesztéséről >>

Berlusconi kedden újra szavazásra terjesztette be a 2011. évi költségvetés zárszámadását, amit októberben nem fogadott el a képviselőház. Most ugyan elfogadták, de ez csak úgy volt lehetséges, hogy az ellenzéki képviselők jelenlétükkel biztosították a határozatképességet, de nem szavaztak a törvényről, amelyet így 308 támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadtak el. A 308 támogató szavazat viszont egyben azt is jelentette, hogy a kormányfő elvesztette a többségét a 630 fős képviselőházban.

Helyzete azonban nem csak a szavazás miatt vált tarthatatlanná, hanem mert koalíciós partnere, Umberto Bossi is kihátrált mögüle. Az Északi Liga vezetője kedden szólította lemondásra a kormányfőt, bár azt is jelezte, hogy pártja megszavazza a zárszámadási törvényt. Mégis, a szavazáson 11 kormánypárti képviselő is távol maradt a szavazástól, egyértelmű üzenetet küldve ezzel Berlusconinak.

Cikkünk Bossi ultimátumáról >>

Egyelőre nem világos, hogy Berlusconi valójában mikor fog lemondani a posztjáról, és milyen reformok elfogadásához köti azt.

Berlusconi számos közéleti botránya - mint amilyen a bunga-bunga partik miatti prostitúciós vád -, illetve több konkrét korrupciós botrány ellenére az olasz politika nagy túlélője, 17 éve domináns szereplője. Egyedüli olaszként háromszor is miniszterelnökké választották, és a második világháború óta ő az egyetlen miniszterelnök, aki kitöltött egy teljes megbízást - a másodikat a háromból.

Berlusconi, a partiállatka >>

Az elmúlt 17 évben összesen 50 bizalmatlansági indítványt élt túl, de az elmúlt egy évben egyre csökkent a népszerűsége az állandó botrányok miatt, a gazdasági válság pedig, úgy tűnik, megpecsételte sorsát.

Portrénk a nagy túlélőről >>

Kedden Oli Rehn, az EU gazdasági főbiztosa is "nagyon aggasztónak" nevezte a helyzetet, Berlusconi maradása valószínűleg inkább csak növelte volna a bizonytalanságot. Jól jelzi ezt, hogy a lemondási szándék mégoly feltételes bejelentésének hírére is a BBC jelentése szerint meredeken emelkedni kezdett az euró dollárral szembeni árfolyama.

Cikkünk Olaszország válságáról >>