Egy magyart is őrizetbe vettek Varsóban

2011.11.12. 09:55 Módosítva: 2011.11.12. 09:58
A pénteki lengyel nemzeti ünnepen Varsóban kitört zavargások nyomán a hatóságok kétszáztíz embert, köztük egy magyar állampolgárt vettek őrizetbe. Az összecsapásokban negyven rendőr könnyebben megsérült, a rendbontók tizennégy URH-s kocsit vertek szét.

Az őrizetbe vettek csaknem fele külföldi: 92 német, egy spanyol, egy magyar és egy dán állampolgár van köztük. Negyvennyolc óra elteltével büntetőeljárás eljárás indul ellenük, ha beigazolódik, hogy veszélyeztették rendőrök testi épségét és kárt okoztak tulajdonban.

Krzysztof Kwiatkowski igazságügyi miniszter elmondta: a varsói belvárosi bírósághoz már szombat reggel beérkeznek az első feljelentések, és az ítéleteket gyorsított ütemben fogják meghozni. Harminc bíró foglalkozik a rendbontási ügyekkel, a bírók egy részét szabadságukról hívták vissza.

Hangsúlyozta, hogy a külföldiekkel szemben ugyanolyan szigorral fognak eljárni, mint a lengyel állampolgárokkal szemben. Emlékeztetett: Lengyelország három évvel ezelőtt megállapodást írt alá az Európai Unió tagországaival a bírósági ítéletek gyors végrehajtásáról.

Kwiatkowski nem részletezte, hogy milyen változtatásokat terveznek a gyülekezési jogban. A miniszter elmondta, hogy két érték áll szemben egymással: a nézetek kifejezésének szabadsága egyfelől, másfelől viszont az a lehetőség, hogy a hatóságok ezt a szabadságot korlátozhatják, ha egyesek ezt a jogot rendzavarások előidézésére használják.

Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester emlékeztetett, hogy a varsói városháza már több hónapja kidolgozta javaslatait, mert a jelenlegi előírások túlságosan liberálisak. Az érvényben lévő jogszabályt 22 évvel ezelőtt fogadták el, és – mint a főpolgármester hangsúlyozta – akkor ez válasz volt a kommunizmus idején követett gyakorlatra, amikor a tüntetéseket nem engedélyezték.

A városháza javaslatai értelmében ugyanazon a helyen és ugyanabban az időben nem lehetne egyszerre több nyilvános rendezvényt tartani. Megtiltanák egyúttal pirotechnikai eszközök használatát a demonstrációkon, és a résztvevők nem takarhatnák el arcukat, amivel lehetetlenné teszik azonosításukat.

A radikális jobboldali "függetlenségi felvonulás" résztvevői szabályos utcai harcot vívtak a rendőrökkel péntek délután.