Klaudia
-3 °C
3 °C

Szíria elnöke mindent tagad

2011.12.07. 13:23
Bassár el-Aszad szíriai elnök az országában tavasz óta zajló tüntetések és lázongások óta először ült le, hogy interjút adjon egy amerikai televíziónak. Az ABC csatorna munkatársának Aszad kijelentette, hogy nem adott parancsot a biztonsági szerveknek közbeavatkozásra, és hogy az erőszak bűnözők, vallási fanatikusok és terroristák számlájára írható.

„Minden durva reakció egy konkrét egyén részéről történt, nem egy intézmény részéről, ezt meg kell értenie. Különbség van aközött, hogy van egy irányelve, ami szerint le kellene csapni, és aközött, hogy volt néhány hiba tisztviselők részéről. Nagy különbség van. ... Mi nem öljük a saját népünket, egyetlen kormány se teszi a világon, hacsak nem egy őrült vezeti” – mondta Aszad elnök Barbara Waltersnek.

Az ENSZ jelentései szerint Szíriában már nem hivatalos polgárháború folyik, amiben több mint 4 ezren veszítették életüket. A legújabb hírek pedig arról érkeztek, hogy gyerekeket is megkínoztak, majd kivégeztek a biztonsági erők.

„Házról házra jártak az emberek. Gyerekeket tartóztattak le. Láttam a képeket” – mondta a riporternő az elnöknek. „Hogy őszinte legyek veled, nem hiszek neked Barbara” – válaszolt Aszad, aki azt is tagadta, hogy megkínozták volna Hamza al-Khateebet, azt a 13 éves fiút, akinek halálhíre feltüzelte a tüntetőket.

Bár Aszad teljesen hiteltelennek nevezte az ENSZ-t, az Arab Liga államai egy eddig példátlan lépésben több szankciót is kilátásba helyeztek Damaszkusz ellen. „Az elmúlt 30, 35 évben szankciók alatt voltunk. Semmi új nem történt” – hárította el a témát az elnök.

Aszad az egész interjú alatt csak annyit ismert el, hogy a biztonsági erők egyes tagjai túl messzire mentek, de őket megbüntették. Hangsúlyozta, hogy ő az elnök, de sem a hadsereg, sem az ország nem az övé, és nem volt semmilyen parancs, hogy öljenek meg embereket.

Az egész interjú alatt csak egy ponton vesztette el önbizalmát Aszad, amikor kijelentette, hogy lesznek reformok és elnöki választások, de csak valamikor 2014-ben. Szerinte ezt nem lehet siettetni. „Soha nem mondtuk, hogy demokratikus állam vagyunk.”