Eleonóra
-1 °C
2 °C

Washington aggódik a magyar demokráciáért

2011.12.07. 18:49 Módosítva: 2011-12-07 19:24:10

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete szerint a magyar kormánynak felül kellene vizsgálnia reformintézkedéseit, amelyek a demokratikus intézményrendszert, köztük a parlamentet, a bíróságokat és a médiát érintik.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis a Heti Válasznak írt cikket, amit a csütörtökön megjelenő számban tesznek közzé. Az írásról elsőként az AP hírügynökség számolt be, majd több nemzetközi híroldal átvette, köztük a Yahoo! News is.

Barátként aggódnak

 
Eleni Tsakopoulos Kounalakis
Eleni Tsakopoulos Kounalakis

"Azt senki sem vitatja, hogy reformokra szükség van" – fogalmaz a nagykövet, hozzátéve, hogy a kormány a hatékonyság növelésére helyezi a hangsúlyt. Megjegyzi, hogy a reformokat évek óta sürgetik a politikusok, a szakmai és a civil szervezetek, valamint a vállalkozások.

Az Egyesült Államok tiszteletben tartja, hogy Orbán kormánya szabad és tisztességes választásokon nyert hatalmas többséget. Azt is elismerik, hogy a magyar nép dolga eldönteni, milyen irányba haladjon az ország. Amikor azonban aggodalmaknak adnak hangot a magyar demokrácia irányát illetően, akkor azt barátként teszik Kounalakis írása szerint.

A diplomata emlékeztet arra, hogy a következő néhány héten belül befejeződik a sarkalatos törvények szövegezése, és hatályba lép Magyarország új alaptörvénye. A budapesti amerikai nagykövetség munkatársai és washingtoni kollégái "alapos munkát végezve próbálták megérteni", milyen hatással lesznek ezek a sarkalatos törvények a demokráciára.

Októberben találkoztak

A Washington Post október 14-én közölt véleménycikket Orbán "antidemokratikus bohóckodásáról". A lap szerint Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet – akivel kezdetben jó kapcsolata volt Orbánnak – augusztus óta próbált hivatalos diplomáciai jegyzékben, demarche-ban tiltakozni Orbán antidemokratikus lépései ellen, a miniszterelnök azonban nem szakított időt rá.

Néhány nappal később a miniszterelnök fogadta a diplomatát. Az amerikai nagykövetség a találkozóról kiadott közleményében nem ejtenek szót diplomáciai jegyzékről, annál inkább „barátságos és produktív” hangulatú megbeszélésről, amelyen a bilaterális kapcsolatok széles körét beszélték át, például az afganisztáni és a balkáni NATO-küldetések ügyét. A nagykövet a közlemény szerint külön köszönetet mondott Magyarország Líbiában nyújtott „rendkívüli szolgálataiért”.