Boglárka
19 °C
35 °C

Cameron zsibvásáron magyarázta a vétót

2011.12.12. 17:48 Módosítva: 2011.12.12. 17:58

David Cameron brit miniszterelnök hétfő délután az alsóházban ismertette az előző heti EU-csúcson képviselt brit álláspontot, de már a beszédét is alig bírta elkezdeni a bekiabáló ellenzéki képviselők miatt, a házelnöknek pedig még négyszer meg kellett szakítania a miniszterelnök felszólalását, hogy visszafogottságot kérjen a hőzöngőktől.

Az egyik munkáspárti képviselő nagy derültséget váltott ki azzal, hogy lebuggyantozta a miniszterelnököt. A BBC tudósítója szerint kisebb vita bontakozott ki a sajtópáholyban arról, helyénvaló-e a kifejezés használata az ülésteremben. Egy konzervítív képviselőtársa ugyanakkor megköszönte Cameronnak, hogy megmutatta a „bulldog-szellemet" Brüsszelben.

000 Par6713949
Fotó: Carl Court

Cameron szerint pontosan azt csinálta Brüsszelben, amit előre megmondott. A BBC szerint ezzel arra utalt, hogy nem ír alá olyan egyezséget, amellyel nem elégedett. „Egy céllal mentem Brüsszelbe, hogy megvédjem Nagy-Britannia nemzeti érdekét, és ezt is tettem" – jelentette ki Cameron. Mint mondta, azzal a szándékkal ment a csúcsra, hogy megegyezés szülessen.

Kéréseik pedig „szerények, ésszerűek és relevánsak" voltak, szerinte nem próbált igazságtalan előnyt szerezni Nagy-Britanniának. Egyben tagadta, hogy túlságosan a bankok érdekében lépett volna fel. (Elemzők szerint Cameron a csúcson a londoni Cityt védte, másrészt pedig az euroszkeptikus tory képviselők lázadásától tartott.)

Cameron azt mondta, nem kér elnézést. Szerinte választás elé került: támogat egy megállapodást megfelelő biztosítékok nélkül, vagy pedig semmilyen megállapodásba nem megy bele. „A helyes választás a megállapodás elutasítása volt" – mondta. „Nem volt könnyű döntés, de ez volt a helyes".

000 DV1090241
Fotó: Leon Neal

A brit miniszterelnök kijelentette, hogy az Egyesült Királyság továbbra is az Európai Unió tagja marad, de egyben megismételte, hogy amíg miniszterelnök, addig nem csatlakoznak az eurózónához. Cameron szerint lehet valaki az EU teljes jogú, elkötelezett tagja anélkül, hogy minden döntésben résztvenne.

A Munkáspártot vezető Ed Miliband azzal vádolta Cameront, hogy a döntése miatt az Egyesült Királyság elvesztette a súlyát, miközben a miniszterelnöknek nem sikerült külön védelmet szereznie a brit pénzügyi szektornak. Szerinte Cameron „az üzleti köröknek és az országnak is rossz" döntése miatt az Egyesült Királyság a partvonalra szorul a következő években.

Az ellenzéki vezető egyben rávilágított Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, a koalíciós partner Liberális Demokraták vezetőjének távollétére a teremben. Az EU-csúcs miatt szakadás jelei mutatkoztak az elmúlt napokban a koalícióban, ezért az elemzők már nagyon várták Clegg reakcióit Cameron beszédére. Az esetleges konfliktusok azonban egyelőre továbbra is a színfalak mögött várhatók.

Cameron azzal vágott vissza Milibandnek az egyre növekvő zajban, hogy negyed órán át beszélt, mégsem mondta meg, hogy ő igent vagy nemet mondott volna a megállapodásra. „Csak mert ellenzéki, még nem kéne szembemennie Nagy-Britannia érdekével" – mondta zárásképp a munkáspárti vezetőnek, aki szerinte naiv, és nem érti, mi folyik az unióban.

A többség támogatja a vétót

A The Times konzervatív napilap megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a britek 57 százaléka helyeselte a vétót, és csak 14 százalékuk rosszallotta a kormányfő lépését. A kisebbik koalíciós partner, a liberális demokraták szavazóinak is 49 százaléka támogatja Cameron döntését.

A felmérés szerint a briteknek csak alig több mint harmada - 35 százalékuk - gondolja úgy, hogy Cameron csak a konzervatív párt EU-ellenes szárnyához tartozó képviselők nyomására folyamodott a vétóhoz. A válaszadók 53 százaléka szerint a vétó megmutatta, hogy a brit miniszterelnök kész kiállni az ország érdekeiért.