Dél-koreai küldöttség utazott Phenjanba

2011.12.26. 11:27

Kim De Dzsung néhai dél-koreai elnök özvegye, Ri Hi Ho és a Hyundai csoport elnöknője, Hjun Dzsung Eun hétfőn Észak-Koreába utazott, hogy lerója kegyeletét Kim Dzsongil elhunyt észak-koreai vezető emléke előtt.

Kim De Dzsong államfőként az első Korea-közi, történelmi jelentőségű csúcstalálkozón tárgyalt 2000-ben Kim Dzsongillel, a Hyundai csoport pedig úttörő szerepet játszott a kapitalista déli és az kommunista északi országrész között gazdasági kapcsolatok kiépítésében. Hjun Dzsung Eun korábban többször is találkozott az észak-koreai vezetővel.

A dél-koreai kormány kedden "részvétét nyilvánította az észak-koreai népnek" Kim Dzsongil halála miatt, ugyanakkor bejelentette, hogy nem képviselteti magát hivatalosan a phenjani rezsim vezetőjének december 28-ra kitűzött temetésén.

A dél-koreai újraegyesítési minisztérium közlése szerint a néhai dél-koreai elnök özvegye, valamint a Hyundai elnöke munkaebéden vesz részt észak-koreai vezetőkkel, akiknek kilétét később hozzák nyilvánosságra, majd leróhatják kegyeletüket a december 17-én elhunyt észak-koreai vezető koporsójánál. A temetésen külföldi küldöttségek nem vesznek részt.

A két Korea viszonya meglehetősen feszült, ennek ellenére Phenjan jelezte: fogad minden olyan dél-koreai delegációt, amely fejet óhajt hajtani a Kim Dzsongil földi maradványait tartalmazó üvegkoporsó előtt. Szöul azonban csak ennek a két személynek engedélyezte a részvétlátogatást.

Másgol is fenntartásokkal kezelik a múlt hét végén elhunyt diktátor iránti részvétnyilvánítást: múlt csütörtökön több ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán, Németország, Franciaország és az EU-tagállamok többsége is elutasította, hogy az ENSZ Közgyűlésében egyperces csenddel adózzon Kim Dzsongil emlékének. Ezzel megbecsülésüket fejeznénk ki egy olyan embernek, aki kétségtelenül több tízezer ember haláláért felelős, indokolta egy nyugati ország diplomatája a bojkottot.