A New York Times vitába szállt a magyar nagykövettel

2011.12.31. 20:42

Folytatódik a New York Times szerzői és a magyar kormány vitája: a múlt hét végén Szapáry György washingtoni nagykövet reagált olvasói levelében azokra a Fideszt ért vádakra, amelyeket Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász tett közzé blogján.

Krugman december elején többek között azt írta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök autoriter hatalmat épít, és a kormány saját érdekei szerint rajzolja át a választókerületek határait. Válaszában a washingtoni magyar nagykövet visszautasította a választókerületek manipulációjára, illetve a magyar média kormánytól való függőségére vonatkozó vádakat.

Nincs még egy ilyen rendszer

Szombaton Krugman eredeti forrása,  Kim Lane Scheppele válaszolt Szapárynak. A Princeton egyetem professzora a kilencvenes évek közepén tanácsadóként maga is részt vett a Magyarországon zajló törvényhozási folyamatokban, és, mint cikkében írja, több kiváló hazai alkotmányjogászt is közelről ismer.

„Sok hivatalban lévő politikus átrajzolja a választókerületek határait, hogy így szerezzen előnyt – írja Scheppele a nagykövethez címzett írásában –, így a Fidesz ebből a szempontból nem tesz semmi szokatlant. De nem ismerek még egy olyan rendszert, amely megengedi egy uralkodó pártnak, hogy a kerületek pontos határait olyan törvénybe foglalja, amelynek módosításához kétharmados többségre van szükség, és amely rendszerben nem létezik olyan független testület, ami eldöntené, hogy a választókörzeteket eleve igazságosan hozták-e létre."

Radikális lépés

Scheppele kritizálja az alkotmány születésének körülményeit is: „Amikor a Fidesz-kormány tavaly hivatalba lépett, az egyik első lépése az volt, hogy eltörölte a négyötödös követelményt, ami aztán lehetővé tette a kormánynak, hogy az ellenzéki pártok támogatása nélkül írja meg az új alkotmányt."

„Az alkotmányos változás egy kormánytól radikális lépést jelent – írja a professzor. – Az egyetlen párt szavazatai alapján javasolt és elfogadott alkotmány váltotta ki azt a nemzetközi kritikát, ami Magyarországot érte. Ha a Fidesz-kormány az ellenzékkel együttműködve hozott volna létre egy valóban konszenzuson alapuló alkotmányt, akkor azt én és mások sem vettük észre. De mindannyian örömmel vennénk, ha ilyen fejleményekről tájékoztatnának bennünket."