Afar lázadók lehettek a magyarok gyilkosai

2012.01.19. 12:53
Jelen helyzetben nehéz megmondani kik állhattak az Etiópiában történt támadás mögött, ami öt külföldi – küzdök két magyar – áldozatot követelt. Az etióp kormány a szomszédos Eritreát vádolja, ők viszont mindent tagadnak. Szóba kerültek még iszlamista terroristák is, de az egyik legvalószínűbb feltevés szerint afar szeparatisták álltak az akció mögött.

Az Etiópián belüli terület, ahol a mostani eset történt, Afar tartomány, különösen veszélyes zónának számít. Gyakori jelenség a banditizmus, a közbiztonság alacsony és a helybéli 1,4 milliós afar közösség öntudatosan ragaszkodik függetlenségéhez és identitásához, ami gyakran a kívülállókkal szembeni agresszióban jelenik meg.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Afar Etiópia és Eritrea találkozásánál található. Eritrea 1993-ban nyerte el függetlenségét, de öt évvel később más háborúban állt Etiópiával a rendezetlen határviták miatt. Bár a harcok azóta leálltak, a két ország viszonya feszült és mindketten tartanak fegyveres csapatokat a közelben.

AfarDrape

A magyar Külügyminisztérium összességében a határövezet elkerülését javasolja a turistáknak, mivel „véletlenszerűen kiválasztott célpontok elleni terrorista merényletek bekövetkezését nem lehet kizárni” és az egész környék veszélyesnek számít. Ha valaki mégis idemerészkedik könnyen lehet, hogy vagy fegyveres katonákkal vagy afar felkelőkkel gyűlik meg a baja.

Kik azok az afarok?

A már említett helybéli afarok többsége nomád életmódot folytató állatpásztor. Nagyobb részük Etiópiában él, de kisebb közösségek vannak Eritreában is, főleg a Vörös-tenger partján levő Assab városának környékén. Saját nyelvüket beszélik, legtöbbjük pedig az iszlám szunnita irányzatát követi.

Az Agra Kulturális Utazási Társaság szerint az afarok hagyományosan ellenségesek az idegenekkel szemben. Engedélyük és helyi vezető nélkül például tilos belépni földjeikre. Védik autonómiájukat, és ennek keretében már volt, hogy emberrabláshoz folyamodtak, hogy a – gyakran külföldi – túszokat felhasználva kényszerítsék tárgyalóasztalhoz az etióp kormányt.

Az emberrablást természetesen nem az átlagos járókelők követik el, a túszok „begyűjtésével” főleg a különböző afar lázadó csoportokat lehet gyanúsítani. Mostanság a legmeghatározóbb ilyen szervezet az Afar Forradalmi Demokratikus Egység Front (ARDUF).

Fegyveres lázadók a sivatagban

Az ARDUF már több mint tíz éve működik, 1993-ban alapították három másik csoport összeolvasztásával. Fő követelésük egy Etiópiától és Eritreától független, de minimum autonóm státuszt élvező, afar terület létrehozása amiért harcolni is hajlandóak. Állításuk szerint 2011 márciusban 49, szeptemberben pedig 15 etiópiai katonát öltek meg, de ezt nem erősítették meg – írja  a BBC.

Afar lázadók
Afar lázadók
Fotó: Eritrea Tv

Túszszedés terén szintén hosszú múltja van az ARDUF-nak és több eset is bizonyosan hozzájuk köthető. 1995-ben olasz turistákat raboltak el, majd engedtek szabadon. 2004-ben egy francia lány tűnt el a térségben, ami lehetett merő véletlen, de 2007-ben 18 ember került fogságba, majd lett szintén elengedve.

Az etióp ETV csatorna az ARDUF-ot sejtette egy állítólag eritreai segítséget élvező akció mögött is. 28, többségében francia állampolgárt, próbáltak foglyul ejteni 2008-ban, de az akció akkor sikertelen volt. Minden esetben közös vonás volt, hogy az akciók fő célja a túszszedés volt és nem a gyilkosság. A mostani eset valószínűleg abban volt más, hogy néhányan megpróbálhattak ellenállni, ami lövöldözéshez, majd tragédiához vezetett.

Még nem lehet biztosat tudni

Afar tartomány a világtól elzárt és távoli terület. Sziklás, homokos, nehéz terep, ahol rosszak az útviszonyok, elhanyagolt az infrastruktúra és lassan terjednek a hírek. A mostani esetről is nehéz még pontos információkat szerezni, amit a tegnapi nap is mutatott, amikor sokáig egymásnak ellentmondó hírek keringtek az áldozatok számáról és nemzetiségéről is.

Bár a legvalószínűbb tettesnek valóban az afar lázadók tűnnek, amíg nem érkeznek hiteles beszámolók szemtanúktól, nem lehet egyértelműen megnevezni a felelősöket. Akár Eritrea, akár Etiópia is érintett lehet, vagy eddig nem ismert egyéb felek is.

Az  Erta Ale vulkán
Az Erta Ale vulkán
Fotó: Francois Martel

Bereket Simon, etióp kormányszóvivő szerint a foglyokat áthurcolták Eritreába, ezért még sok idő telhet el, míg biztos hírek érkeznek róluk. Lehet, hogy legkorábban csak akkor derül fény a támadók pontos kilétére, amikor jelentkeznek a tárgyalási feltételeikkel vagy a váltságdíj-követeléssel.