Megfosztották lovagi címétől a volt brit bankárt

2012.01.31. 20:21

Megfosztott lovagi címétől a brit uralkodó egy volt bankárt, aki a Royal Bank of Scotland vezérigazgatója volt a 2008-ban kirobbant gazdasági válság idején. Az RBS-t több tízmilliárd font értékű állami tőkeinjekcióval kellett megmenteni a teljes összeomlástól.

A brit kormány kabinetirodájának kedd esti bejelentése szerint II. Erzsébet királynő a kormány tanácsára úgy döntött, hogy érvényteleníti az RBS volt vezérigazgatója, Fred Goodwin lovagi rangját – írta a Reuters. Ez azt jelenti, hogy Goodwin többé nem jogosult a lovagi címet jelző Sir előnév viselésére sem.

Goodwin 2004-ben, a Munkáspárt vezette előző kormány felterjesztése alapján részesült az uralkodói elismerésben a bankszektor szolgálatában kifejtett tevékenységéért.

Az utóbbi években azonban erőteljes kampány folyt a kitüntetés visszavonása érdekében, tekintettel arra, hogy az RBS 2009-ben a brit gazdaság addigi legnagyobb veszteségét jelentette be, és utóbb katasztrofálisnak ítélt akvizíciós ügyletei nyomán 45 milliárd fontos állami tőkepótlásra szorult. A bank 2009-ban minden idők legnagyobb brit vállalati veszteségét jelentette be: 325 milliárd fontnyi követelésre kért állami garanciát, ami a magyar GDP negyedét teszi ki.

A lovagi cím kormányzati visszavonása az erősödő bankárellenes közhangulatra is lehetett válasz. A bankári prémiumok ügye komoly feszültségeket keltett Nagy-Britanniában, miután 2009-ben RBS-t több brit nagybankhoz hasonlóan csak részleges államosítással lehetett megmenteni az összeomlástól, ennek ellenére 1,5 milliárd fontnyi prémiumot akartak szétosztani a befektetési banki üzletág alkalmazottai között.