Minden görög pártnak igent kell mondania a megszorításokra

2012.02.13. 18:55
Áprilisban parlamenti választások lesznek Görögországban, ezért az EU azt várja, hogy minden parlamenti párt támogassa a gazdasági megszorító intézkedéseket. Ezeket a reformokat kéri az unió az újabb mentőcsomag fejében.

Az EU azt várja a görög politikai pártoktól, hogy szerdáig kötelezzék el magukat a gazdasági megszorító és reformintézkedések mellett az áprilisi parlamenti választás utáni időszakra is - közölte hétfőn Pantelisz Kapszisz görög kormányszóvivő.

Az ország parlamentje vasárnap szavazta meg azt a gazdasági csomagot, amely 3,3 milliárd euró megtakarítását irányozza elő erre az évre, cserébe az EU által megígért 130 milliárd eurós segélyért. A 3,3 milliárdos megtakarításnak a zömét már nevesítették, eldöntötték, hogy milyen kiadásokat fognak vissza, de 325 millió euróról még mindig nem tudni, hogyan kívánják megspórolni.

A politikai pártok kötelezettségvállalását és a maradék 325 millió sorsáról szóló kormánydöntést szerdára, a pénzügyminiszterek tanácskozásának napjára várja az Európai Unió.

Pantelisz Kapszisz szerint eurózónabeli partnerei kemény követelményeket támasztottak a görög kormánnyal szemben, de "a görög nép azt akarja, hogy az eurózónában maradjunk, és mi mindent meg is teszünk ennek érdekében. A kormány úgy hiszi: a tegnapi szavazás kifejezte, hogy elhatározott szándékunk a továbblépés".