Türelemre intik Izraelt

2012.02.20. 15:29

Washington egyre nyíltabban hozza Tel-Aviv tudtára, hogy jelenleg nem támogatja Irán megtámadását. Tom Donilon, Obama elnök biztonságpolitikai tanácsadója és James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés feje is Izraelbe látogat, hogy egyértelművé tegyék az amerikai álláspontot.

Hétfőn érkezett meg Teheránba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) újabb szakértői csoportja, hogy megpróbáljon megoldást találni az iráni atomprogrammal kapcsolatos problémákra. Idén ez már a második szakértői csoport, amelyik tájékozódik az iráni atomprogramról, annak valódi céljairól.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja keretében atomfegyver előállítására törekszik és mivel a NAÜ négy éve hasztalan próbál megállapodni Teheránnal egy megnyugtató ellenőrző mechanizmusról, Izrael egyre szkeptikusabb.

Az USA mégis önmegtartóztatást kér Izraeltől, mert ahogy Martin Dempsey tábornok, az USA vezérkari főnöke fogalmazott, Irán megtámadása „a jelen pillanatban destabilizáló lenne” és nem lenne „kellően bölcs”. A tábornok egy tévéinterjúban beszélt erről, hozzátéve, hogy szerinte nem sikerült teljesen meggyőzniük Izraelt.

A Guardian szerint az elmúlt hetekben megnövekedett a diplomáciai találkozók száma amerikai és izraeli kormánytisztviselők között és ebbe illeszkedik Donilon és Clapper útja is.

Amerikát Nagy-Britannia is támogatja a békéltetésben. William Hague brit külügyminiszter elismerte, hogy Irán egyre inkább törvénytelenül lép fel (itt az előző hét állítólagosan iráni szervezésű bombamerényleteire gondolt), de ennek ellenére a „világon mindenkinek” esélyt kellene adnia a gazdasági szankciók és a diplomácia együttes erejének.

Bizonytalan, hogy Tel-Avivban hogyan fogadják a nyugati kéréseket. Izraelben is tudják, hogy Irán megtámadása súlyos következményekkel járnak, de egyes vélemények szerint (mint például Ehud Barak védelmi miniszter) az még veszélyesebb, ha csak tétlenül várakoznak. Benjamin Netanjahu kormányfő márciusban utazik Amerikába, ahol valószínűleg találkozik Barack Obama elnökkel is és elképzelhető, hogy addig nem alakul ki közös álláspont Iránnal kapcsolatban.