Margaret Thatcher jól tartja magát

2012.03.19. 11:58
A parkokban még szívesen elüldögél és régi barátaival is sokat találkozik, de ahhoz már nem érzi elég jól magát Margaret Thatcher, egykori brit konzervatív miniszterelnök, hogy az Erzsébet királynő tiszteletére rendezett parlamenti ünnepségen is részt vegyen.

Margaret Thatcher az angol politikai élet kiemelkedő alakja volt a maga idejében. A történelem első női brit miniszterelnökének neve manapság egyet jelent a kitartással és a makacssággal. A vaslady 1979 és 1990 között vezette a szigetországot, ami kiemelkedően hosszú idő még Nagy-Britanniában is, de a mára 86 éves politikus visszavonult a közpolitikától.

Thatcher ideje nagyobb részét mostanság otthon tölti klasszikus zenehallgatással, írja a Daily Mail, a lap képeket is közöl a volt brit miniszterelnökről. Állandó társasága az ápolója Kate, aki már tíz éve van mellette. Mivel Thatcher az elmúlt években több infarktuson is átesett, egészségi állapota már nem a régi, rövid távú memóriazavarral küzd (amit a Thatcher által nem látott életét feldolgozó film is megörökít) és így a ház körüli munkák ellátásában segítségre szorul.

Kate mellett azonban számos vendége is van Thatchernek. Régi munkatársai közül gyakran felkeresi Cynthia Crawford, öltöztetőnője és bizalmasa, Sir Bernard Ingham, a volt sajtófőnöke, de gyakran teszi tiszteletét Dame Sue Tinson az ITN csatorna egykori főnöke vagy Conor Burns országgyűlési képviselő is. Rokonait azonban nem látja olyan gyakran, mivel többségük külföldön él.

Abban mindenki egyetért, hogy korához képest Thatcher kitűnő állapotban van, és alapvetően jól is érzi magát, elégedett életével. A volt miniszterelnöknő rengeteg levelet kap, még mindig könyveket dedikál és érdeklődve követi a híreket is, habár azok kommentálásából kimarad és kerüli a nagyobb nyilvános eseményeket vagy fellépéseket, amikre pedig bőven lenne alkalma, például a falklandi háború évfordulója kapcsán.

Mikor Thatcher mégis kimozdul otthonról, mindig kínosan ügyel megjelenésére. A Daily Mail munkatársainak a hétvégén egy köztéri parkban sikerült lencsevégre kapniuk a volt konzervatív politikust, aki a tavaszi napsütést akarta kiélvezni a szabadban.

A lap szerint kedélyesen elbeszélgetett az őt megszólítókkal és az évek alatt bekövetkezett változásokra is csak egy apró dolog utalt. Legendás kézitáskáját Thatcher sétabotra cserélte, aminek elvileg a járásban kellene segítenie, de az olyannyira jellemző makacsságához híven a vaslady magával szemben se tesz engedményt, és gyakran tüntetőleg nem használja azt.