Láthatatlan lesz a cigi Angliában

2012.04.06. 20:46
Csak a vásárlók számára nem látható helyről, vagyis a pult alól árusíthatnak cigarettát az angliai boltok péntektől. Hasonló elképzelés korábban itthon is felmerült, helyette a kormány most a trafiktörvénnyel szigorítaná a dohányzásra vonatkozó szabályozást, ha az EU is hagyja.

Péntektől csak a pult alól árusíthatnak cigarettát Angliában a 280 négyzetméternél nagyobb boltok és szupermarketek. A szabályozás alól a kisebb boltok egyelőre mentességet kaptak, rájuk csak 2015-től vonatkozik a törvény. A szabályszegők akár 5000 fontos (1,8 millió forint) pénzbüntetésre, de akár börtönbüntetésre is számíthatnak.

A „display ban” néven emlegetett intézkedés egy átfogó stratégia része, az angolok régóta Európa élmezőnyébe tartoznak a dohányzás szigorú törvényi szabályozásában. Már 2007 júliusában érvénybe lépett egy a magyarországihoz hasonló, a dohányzást a zárt közösségi területeken megtiltó törvény, az angol kormány pedig már konzultál a legújabb szabályozásról, ami a cigis dobozokon található logókat tiltaná be.

A cigaretták pult alóli árusítását az intézkedés támogatói szerint az indokolja, hogy a cigarettás dobozok dekoratív megjelenése hatással van a fiatalok dohányzási szokásaira, a dohányosok 2/3-a pedig tinédzserként szokik rá a dohányzásra. A kormány szerint a szabályozás csökkenteni fogja a dohányosok számát és segítséget nyújt a leszokni vágyóknak is, akik így kevésbé esnek kísértésbe. Ezt igazolja, hogy Kanadában, ahol az intézkedést már korábban bevezették, valóban csökkent a dohányzók száma a törvény életbe lépése után.

A dohánytermékek láthatóságának megszüntetése már Magyarországon is felmerült, de végül kimaradt a nemdohányzók védelméről szóló törvény tavalyi módosításából. A kormány azóta más területen igyekszik szigorítani a dohányzásra vonatkozó szabályokat, a végszavazás előtt álló trafiktörvény az árusítóhelyek számának drasztikus csökkentését eredményezné, az egész országban mintegy 7000 eladóhely maradna összesen. Egyelőre viszont az is kérdéses, hogy lesz-e törvény: a tervezetet február közepén küldte el a kormány az uniónak úgynevezett műszaki és szolgáltatási egyeztetésre. Mivel ebben az eljárásban Spanyolország már részletes észrevételt tett a bejelentett jogszabálytervezetre, a törvényjavaslat az uniós szabályok értelmébenjúlius 11-ig nem fogadható el.

A trafiktörvényt már korábban is sok kritika érte, A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége szerint a törvény erősítené a feketepiaci kereskedelmet.