Szabadlábra kerülhet Charles Manson

2012.04.06. 00:04

Újabb lehetősége van minden idők egyik leghíresebb gyilkosának, Charles Mansonnak arra, hogy kikerüljön börtöne falai közül. Manson szabadlábon bocsátási kérelmét jövő szerdán tárgyalja egy bizottság.

Könnyen lehet, hogy a volt szektavezér elutasító választ kap. Korábban tizenegy hasonló kérelmét utasították már el, legutóbb 2007-ben, amikor a meghallgatáson Manson a politikai rendszer foglyának nevezte magát, és elutasította azt, hogy egy pszichológus megvizsgálja őt. „Továbbra is veszélyt jelent másokra, és árthat bárkinek, akivel kapcsolatba kerül” – fogalmazott a 2007-es jelentés.

Az új kérelem tárgyalása alkalmából a CNN szerzett egy fotót arról, hogyan fest mostanában Manson. A 77 éves gyilkos hosszú szakálla és haja már szinte teljesen ősz.

Kilenc gyilkosságért

000 Was6363619

Az akkor már többszörösen büntetett előéletű Charles Manson a hatvanas évek közepén alapította a Manson-család néven ismert szektáját, amihez főleg nők csatlakoztak. Manson magát Krisztus és a Sátán megtestesülésének nevezte, egy személyben.

Manson utasítására családjának tagjai 1969 augusztusában betörtek az akkor már Amerikában élő lengyel filmrendező, Roman Polanski kaliforniai házába. A támadók hárman voltak: Susan Atkins, Patricia Krenwinkel és Charles "Tex" Watson. A negyedik, Linda Kasabian volt a sofőr, mivel csak neki volt jogosítványa. Polanski feleségét, a nyolc és fél hónapos terhes Sharon Tate-et, valamint négy vendégét válogatott kegyetlenséggel megölték. Polanski ekkor Londonban dolgozott  egy filmen.

A rákövetkező éjszakán újabb brutális gyilkosságokat hajtottak végre. Megölték Leno LaBianca szupermarket-tulajdonost és második feleségét, Rosemaryt. Mansont végül kilenc gyilkosságban való részvételért ítélték el, a fentiek mellett két későbbi emberölést is rábizonyítottak. A perben Linda Kasabian volt a koronatanú.

Mansont 1971-ben halálra ítélték, de az ítéletet 1972-ben – amikor az Egyesült Államokban négy évig felfüggesztették a halálbüntetést – életfogytiglanra változtatták.