Őrizetbe vettek egy ellenzéki vezetőt Moszkvában

2012.04.11. 08:06

Szergej Udalcov, a radikális ellenzéki Baloldali Front elnöke egy metrókijáratnál tájékoztatta a sajtót az asztraháni eseményekről, az ottani polgármesterjelölt és támogatói éhségsztrájkjáról. Udalcov közölte, hogy az orosz parlamenthez megy tiltakozni. Ekkor rendőrök léptek közbe, és őrizetbe vették a pártelnököt. Az Interfax úgy tudja, hogy Udalcovon kívül más ellenzékieket is egy rendőrbuszba tuszkoltak. A parlament bejáratait körbevették kordonnal, és rendőri erősítés érkezett oda. Az előállítások a pártelnök elfogása után is folytatódtak.

A radikális ellenzéki politikus a múlt vasárnap hirdetett meg tiltakozó akciót a parlament alsóháza elé, az eseményt Vlagyimir Putyin éves kormányfői beszámolójának idejére időzítve. Udalcovot kedden Asztrahánban is előállították, ahol az éhségsztrájkoló ellenzékiekkel szolidaritást vállalva jelent meg, és részt vett a szimpátiatüntetésen. A politikus azt mondta, hogy már akkor figyelmeztették, hagyjon fel az éhségsztrájkkal és a tiltakozó akcióval.

Asztrahánban március közepe óta éhségsztrájkot folytat Oleg Sejin, az ellenzéki Igazságos Oroszország polgármesterjelöltje és 12 támogatója. Szerintük csalással választották meg március elején a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjét, ezért a választás érvénytelenítését követelik. Sejin közölte, hogy addig nem hagy fel az éhségsztrájkkal. Ismert ellenzéki tévés személyiségek, akik az elmúlt hét végén meglátogatták a politikust, aggasztónak tartják Sejin egészségi állapotát. Az ellenzékiek akciójához csatlakozott a Másik Oroszország mozgalom több tagja is.