Sarkozy megbukott, Hollande az új elnök

2012.05.06. 18:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sarkozy egyciklusos maradhat

    Az elnökválasztás második, döntő fordulóját rendezik Franciaországban, ahol Nicolas Sarkozy csak a meglepetésben bízhat, az utolsó közvélemény-kutatások szerint ugyan szűkült az olló, de nem sikerült jelentősen közelebb kerülnie ellenfeléhez. Nagyobb esély van kihívója győzelmére, így vasárnap François Hollande az V. Köztársaság történetében François Mitterrand után a második szocialista elnök lehet.

  • A hivatalos adatok szerint délután ötig 71,96 százalékos volt a részvétel Franciaországban, az Ipsos előrejelzése szerint a nyolcas urnazárásig meglesz a 82 százalék is.

  • Franciaországban hivatalosan csak este nyolc után hozhatnak nyilvánosságra exit pollokat, de ahogy az első forduló esetében, a belga médiában ezúttal is kiszivárogtak az intézetek előrejelzései. A belga Le Soir szerint az összes fontosabb közvélemény-kutató, a CSA, a TNS Sofres és az IPSOS is François Hollande győzelmét jelzi, a szocialista jelölt 52-53 százalékot szerezhetett Nicolas Sarkozy 47-48 százalékával szemben. Az első fordulóban az exit pollok ugyan kevésbé szoros állást jeleztek előre, mint ami végül lett, de az eredményben nem tévedtek.

    Szavazatszámláló strigulázza az Hollandera érkezett voksokat
    Szavazatszámláló strigulázza az Hollandera érkezett voksokat
    Fotó: Vincent Kessler
  • A szocialisták nagy ünneplésre készülnek a Bastille téren, a vendégek közül már megérkezett Yannick Noah volt teniszező és Michel Piccoli humorista is. A Le Monde szerint van ugyan valamiféle készülődés a Concorde téren is, ahol Sarkozy 2007-ben a győzelmét ünnepelte, de főleg turistákat látni. A belga Le Soir forrásai szerint Sarkozy UMP pártja egyenesen lemondta a vasárnap estére a Concorde téren tervezett nagygyűlést, de ezt egyelőre mások nem erősítették meg.

  • Francois Hollande megválasztása esetén már vasárnap este telefonon egyeztet Angela Merkel német kancellárral, jelezte napközben Jean-Marc Ayraut, a szocialisták nemzetgyűlési frakcióvezetője. Ez azért fontos, mert Hollande új francia-német szerződést akar, és újratárgyalná a márciusban elfogadott európai stabilitási paktumot.

  • Eredetileg fél tízre tervezték, de Nicolas Sarkozy állítólag előrehozhatja a beszédét, amelyet így már a nyolc órás urnazárás után nem sokkal megtarthat. Sarkozy már korábban jelezte, hogy veresége esetén felhagy a politikával, de azt nem árulta el, hogy mit csinál majd helyette. (TF1)

    Sarkozy és Bruni távoznak a szavazóhelyiségből miután leadták szavazatukat
    Sarkozy és Bruni távoznak a szavazóhelyiségből miután leadták szavazatukat
    Fotó: Michel Euler
  • François Hollande először Tulle-ben mond majd beszédet, amelynek 2001 és 2008 között a polgármestere volt. A városban már több ezren gyülekeznek, „François, az elnökünk!", „Győztünk!" kiáltásokat hallani. Hollande este 9-10 között érkezik majd meg Párizsba, ahol szintén beszél hívei előtt. (Le Monde)

  • Sarkozynek bravúr kellett volna a fordításhoz

    Úgy tűnik, Franciaországban nem jön össze a fordítás Sarkozynek. Az ötödik köztársaság történetében eddig háromszor sikerült a bravúr>>>

    "2012 Hollande éve - Búcsúzzatok tőlem" - Sarkozy-maszkot viselő Hollande-szupporter a szocialista párt székházánál
    "2012 Hollande éve - Búcsúzzatok tőlem" - Sarkozy-maszkot viselő Hollande-szupporter a szocialista párt székházánál
    Fotó: Joel Saget
  • Miután nyolckor lezárult a szavazás, a nagy francia lapok,  Le Monde, Le Figaro is kihirdették Francois Hollande győzelmét. Az Ipsos közvélemény-kutató exit pollja szerint a szocialista jelölt 51,9 százalékkal győzhet, Nicolas Sarkozy 48,1 százalékra számíthat.

  • „Nekifutunk a következő csatának" – mondta Alain Juppé francia külügyminiszter a június 10-én és 17-én tartott parlamenti választásokra utalva. A Le Figaro szerint Sarkozy az UMP párt vezetői előtt az Elysée palotában arról beszélt, hogy el kell kerülni a megosztottságot, és meg kell nyerni a parlamenti választásokat. Azt is jelezte, hogy nem ő vezeti majd azt a kampányt.

    "Nicolas, te maradsz a legjobb" - zokog egy Sarkozy-hívő
    "Nicolas, te maradsz a legjobb" - zokog egy Sarkozy-hívő
    Fotó: Philippe Wojazer
  • Elio Di Rupo belga miniszterelnök már gratulált Francois Hollande-nak győzelméhez. (AFP)

  • Nicolas Sarkozy megkezdte beszédét. „A francia nép választott. François Hollande Franciaország elnöke, és ekként kell tiszteletben tartani" – mondta Nicolas Sarkozy támogatói előtt. Már gratulált szocialista ellenfelének telefonon, és sok sikert kívánt neki az ország előtt álló temérdek kihíváshoz.

    Fotó: Philippe Wojazer
  • Sarkozy azt mondta, hogy kizárólag Franciaország nagyságát kell szem előtt tartani. Köszönetet mondott az elmúlt öt évért, amelyet felejthetetlen megtiszteltetésnek nevezett, elnökként a legjobbat próbálta nyújtani. „Minden felelősséget vállalok a vereségért." Jelezte, hogy új időszak kezdődik. Harmincöt évet töltött a politikában, ebből tízet magas kormányzati pozíciókban, ötöt pedig köztársasági elnökként. „Más módon veszek részt az ország életében" – mondta. Ezúttal nyíltan ezt nem mondta ki, de Sarkozy már korábban jelezte, hogy veresége esetén visszavonul a politikától, azt azonban nem árulta el, hogy mit csinál majd helyette. „Gondoljatok Franciaországra, a franciákra, az egységre" – mondta beszéde végén.

  • „Sic transit gloria mundi" – kommentálta Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front alapítója a párt Nanterre-i székházából Nicolas Sarkozy vereségét. Mint mondta, mindig örül egy ellenfél vereségének, de ettől még nem örül egy másik ellenfél győzelmének. A Nemzeti Front tiszteletbeli elnöke szerint egyfajta allergiás jelenséget lehetett megfigyelni Sarkozy és a francia nép között. (Le Monde)

  • A következő eredmények születtek a francia elnökválasztások második fordulóiban az V. Köztársaság történetében:

    2012: François Hollande 52 százalék - Nicolas Sarkozy 48 százalék

    2007: Nicolas Sarkozy 53,06 százalék - Ségolène Royal 46,94 százalék

    2002: Jacques Chirac 82,11 százalék - Jean-Marie Le Pen 17,79 százalék

    1995: Jacques Chirac 52,64 százalék - Lionel Jospin 47,36 százalék

    1988: François Mitterand 54,02 százalék - Jacques Chirac 45,98 százalék

    1981: François Mitterand 51,76 százalék - Valéry Giscard d'Estaing 48,24 százalék

    1974: Valéry Giscard d'Estaing 50,81 százalék - François Mitterand 49,19 százalék

    1969: Georges Pompidou 58,21 százalék - Alain Poher 41,79 százalék

    1965: Charles de Gaulle 55,2 százalék - François Mitterand 44,8 százalék

  • Az elnökválasztás első fordulójában 18 százalékkal harmadik Marine Le Pen szerint az új elnök, „ahogy Nicolas Sarkozy, hamar csalódást okoz majd, először a saját táborának, majd Franciaországnak". Sarkozy veresége kedvez a Nemzeti Front elnökének, mivel ezzel meggyengülhet a jobboldali UMP párt is a júniusi parlamenti választások előtt. Az első fordulóban negyedik szélsőbaloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon szerint Sarkozy bukása egyben a szélsőjobboldalra fordulásának a veresége is. (Le Figaro)

    000 Par7059730
    Fotó: Denis Charlet
  • „A franciák a változásra szavaztak" – mondta François Hollande az ünneplő tömeg előtt Tulle-ben, ahol korábban évekig polgármester volt. Gratulált Sarkozynek, aki az elmúlt öt évben irányította Franciaországot. Azt mondta, hogy mindenkit egyenlően kezel majd, a döntéseinél pedig azt tartja majd szem előtt, hogy igazságosak-e, és a fiatalok érdekét szolgálják-e.

    000 DV1161858
    Fotó: Fred Dufour
  • Hollande azt mondta, bízik Franciaországban. A haladást nevezte a francia álomnak, amelyet be akar teljesíteni. „Tisztában vagyok vele, hogy Európa ránk figyel" – mondta, és május 6-át egy új kezdetnek nevezte Európának, új reménynek a világnak. Tulle-ben mondott beszéde után Hollande repülővel Párizsba érkezik, ahol már ünneplő hívei várják.

    000 DV1161860
    Fotó: Philippe Desmazes
  • Hollande már úton van Párizsba, ahol a rendőrség kétszázezer embert vár a Bastille téren. A tömeg hatalmas kivetítőn nézte végig az V. Köztársaság második szocialista elnökének beszédét. (Le Figaro)

  • Az első fordulóban az ötödik helyen végző centrista jelölt, François Bayrou végül az eredeti terveivel ellentétben nem tartott nagy beszédet, csak egy közleményt adott ki, amelyben nemzeti egység építésére kérte Hollande-ot. (Le Monde)

    François Bayrou
    François Bayrou
    Fotó: Pierre Andrieu
  • Guido Westerwelle német külügyminiszter szerint szorosan együttműködnek majd Francois Hollande-dal, együtt dolgoznak majd a válság megoldásában. Napközben a francia szocialisták nemzetgyűlési frakcióvezetője azt mondta, győzelme esetén Hollande még vasárnap este egyeztethet Angela Merkel német kancellárral, de erről egyelőre nem érkezett hír. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közleményében jelezte, hogy közös céljuk van, beindítani az európai gazdaságot, hogy tartós növekedést érjenek el. David Cameron brit miniszterelnök is gratulált Hollande-nak. (Le Figaro)

  • Képes könyvvel készül Francois Hollande kampányáról a leendő first lady, a volt újságíró Valérie Trierweiler. A "Francois Hollande, az elnök" című könyv június 21-én jelenik majd meg, az előszót maga Hollande írja. Hollande és Trierweiler már több mint öt éve van együtt. (Le Figaro)

    2012-05-06T200853Z 1438091981 PM1E8561PH101 RTRMADP 3 FRANCE-ELE
    Fotó: Regis Duvignau
  • Angela Merkel is felhívta telefonon Francois Hollande-ot, hogy gratuláljon győzelméhez, egyben meghívta az új francia elnököt Berlinbe, amit beiktatása után hamar terveznek. Egyetértettek abban, hogy együtt dolgozzanak egy erős, és Európa szolgálatában álló francia-német együttműködésért, mondta Pierre Moscovici, a szocialista politikus kampányfőnöke. (AFP)

  • Az elnökválasztásnak éppen csak vége, de már a júniusi parlamenti választásokra is utaltak vasárnap este a pártok politikusai. Az Ifop szombat esti felmérése szerint a baloldal 44 százalékot, a jobboldal 32 százalékot, a Nemzeti Front pedig 18 százalékot szerezne. (Le Monde)

  • Az új francia elnököt sorra felhívó államfők között már Barack Obama amerikai elnök is gratulált Hollande-nak, akit meghívott a Fehér Házba. Hollande még mindig nem érkezett meg a Bastille térre, ahol több ezer híve kitartóan várja, mi azonban mára búcsúzunk Franciaországból.

Vissza az összes bejegyzéshez