Ágnes
-1 °C
2 °C

Sarkozy megbukott, Hollande az új elnök

2012.05.06. 20:59

Fontosabb részletek

 • Igazi választási napot tartanak vasárnap Európában, az Olaszországban több településen tartott helyhatósági választásokkal együtt összesen 70 millió választásra jogosult adhatja le szavazatát
 • Franciaországban François Hollande legyőzte Nicolas Sarkozy elnököt
 • Görögországban az euró is a tét, megerősödtek a megszorításokat ellenző kisebb pártok
 • A szerbiai elnökválasztáson Tadić és Nikolić jutott a második fordulóba
 • Schleswig-Holsteinben nyertek a kormányzó kereszténydemokraták, de lehet, hogy ellenzékbe szorulnak
 • Örményországban tüntetéseket helyezett kilátásba több ellenzéki párt is
 • Magyarországon Visegrádon és Öttömösön is időközi polgármester-választást tartottak
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Médiahírek szerint megérkezett az Örmény Köztársaság párt főhadiszállásához Szerzs Szargszján államfő, ahol a miniszterelnök Tigran Szargszján (nyugalom, nem nepotizmus, csak névrokonok), a parlament vezetője Szamvel Nikojan és a főváros polgármestere Taron Margarjan várt rá. Minden valószínűség szerint győzelmi beszédének elmondására készül Szargszján államfő.

 • Vagyis "továbbra sem ismered be, hogy vesztettél" – énekelte Oliver Mandić az 1981-es Probaj me (durva fordításban: Szavazz rám!) című dalban.

 • Az Új Demokrácia mellett a PASZOK is jelezte a Skai televíziónak, hogy nem szeretnének új választási kört, hiába vált immár szinte bizonyossá, hogy egyedül semelyik párt nem lesz képes kormányt alakítani. Az Új Demokráciánál jelezték, hogy kihasználják a választások utáni kooperáció minden lehetőségét, hogy biztosítsák az ország helyét Európában - ez azonban nem lesz könnyű, mivel rajtuk kívül csak a PASZOK támogatja az uniós mentőcsomag feltételéül szabott megszorítások folytatását, azonban várhatóan ketten együtt sem szereznek többséget a Parlamentben.

 • A következő eredmények születtek a francia elnökválasztások második fordulóiban az V. Köztársaság történetében:

  2012: François Hollande 52 százalék - Nicolas Sarkozy 48 százalék

  2007: Nicolas Sarkozy 53,06 százalék - Ségolène Royal 46,94 százalék

  2002: Jacques Chirac 82,11 százalék - Jean-Marie Le Pen 17,79 százalék

  1995: Jacques Chirac 52,64 százalék - Lionel Jospin 47,36 százalék

  1988: François Mitterand 54,02 százalék - Jacques Chirac 45,98 százalék

  1981: François Mitterand 51,76 százalék - Valéry Giscard d'Estaing 48,24 százalék

  1974: Valéry Giscard d'Estaing 50,81 százalék - François Mitterand 49,19 százalék

  1969: Georges Pompidou 58,21 százalék - Alain Poher 41,79 százalék

  1965: Charles de Gaulle 55,2 százalék - François Mitterand 44,8 százalék

 • Schleswig-Holstein Németország legészakibb szövetségi tartománya Dániával határos. Lakossága 2,8 millió. 16 000 négyzetkilométernyi területe csaknem teljesen sík. Fővárosa a 230 ezer lakosú Kiel. A külföldiek talán jobban ismerik a másik, hasonló méretű várost, Lübecket, ha máshonnan nem, hát Thomas Mann Buddenbrook-ház című családregényéből. Itt állomásozik a német halászati flotta kétharmada és a mezőkön sok szélerőműpark üzemel.


  Nagyobb térképre váltás

 • Kardinális kérdés, hogy milyen aláfestés mellett jelenti be pártja győzelmét Szerzs Szargszján elnök. Azerbajdzsán felé politikai hadüzenettel érne fel, ha a 2011-es Euróvíziós Dalfesztivál örmény dala szólna a háttérben, ha már az idei versenyen nem lesz örmény szereplő a rossz szomszédság miatt, de egy aktuális örmény sláger se lenne rossz választás. Sajnos valószínű, hogy Szargszján inkább a hagyományos örmény himnusznál marad, bármennyire átlagos döntés is lenne ez.

 • Vesna Pešić szociológus katasztrofálisnak nevezte a szerbiai választási törvényt egy mai vitán. Szerinte az országban nem léteznek demokratikus és becsületes választások. Vladimir Pavićević, a belgrádi politikai tudományok karának tanára a szerbiai demokrácia legfőbb hiányosságának a redukált választást, a politikai társulásra és tevékenységre való jog veszélyeztetettségét és a jog uralmának teljes semmibe vételét nevezte meg. (Vajdaság Ma)

 • Dobó István lett a polgármester 135 szavazattal. A választáson négy független jelölt mérettette meg magát, köztük az elhunyt polgármester fia és a korábbi alpolgármester is.

 • "Fontosabb a görög emberek túlélése, mint az eurózóna-tagság" - közölte a BBC tudósítója szerint a Radikális Baloldali Szövetség egyik tisztségviselője. Az előrejelzések szerint másodikként befutó párttal nem zárta ki az együttműködés lehetőségét Pannosz Kammenosz, a 10 százalékos eredményre számító Független Görögök vezetője, aki szerint az Új Demokrácia és a PASZOK vezetői "bizonyos érdekeket szolgálnak", amit ők elleneznek - itt vélhetően az ország hitelezőire célzott.

 • Az elnökválasztás első fordulójában 18 százalékkal harmadik Marine Le Pen szerint az új elnök, „ahogy Nicolas Sarkozy, hamar csalódást okoz majd, először a saját táborának, majd Franciaországnak". Sarkozy veresége kedvez a Nemzeti Front elnökének, mivel ezzel meggyengülhet a jobboldali UMP párt is a júniusi parlamenti választások előtt. Az első fordulóban negyedik szélsőbaloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon szerint Sarkozy bukása egyben a szélsőjobboldalra fordulásának a veresége is. (Le Figaro)

  000 Par7059730
  Fotó: Denis Charlet
 • Vajon van-e köze e két magyar ember számára is ismert fogalomnak Schleswig-Holsteinhez? A Holsten sör Holsteinből származik. 1879-ben egy Altona nevű városkában alapították a sörfőzdét, amely ma már Hamburg Észak-Altona nevű városrésze.

  Az egyik legjobban tejelő tehénfajtát, a holstein frízt eredetileg a tartomány déli területéről (Holstein), illetve Frízlandról kivándorolt gazdák honosították meg Észak-Amerikában. Akkor még nem így hívták, a fajta a nevét csak azután kapta, hogy a tengerentúlról visszakerült Európába.

 • Boris Tadić Demokrata Pártja 24,7, Tomislav Nikolić Haladó Pártja 23,5 százalékon áll a parlamenti választáson. Ez nem hivatalos részeredmény. (B92)

 • Szörnyű választási csalásra derített fényt az Örmény Nemzeti Kongresszus néhány megfigyelője. A 11/36-os szavazókörben egy idősebb hölgy esetében az unokája írta alá a választási jelenléti ívet helyette. A csaló unoka még arra is képes volt, hogy a rossz látású nagymama helyett saját maga töltse ki a szavazói lapokat. Az örmény rendőrség nem nyilatkozott milyen büntetés várható az ügyben, ők a maguk részéről avval a 26 kissé komolyabb bejelentéssel vannak elfoglalva, amit a választásokra felállított speciális telefonvonalon keresztül kaptak.

 • az elnökválasztási versenyben 36,3 százalékos feldolgozottságnál. Pásztor István, a VMSZ jelöltje 1,7 százalékon áll, ez 64 300 ezer szavazatot jelent. (B92)

 • A Spiegel frappáns összefoglalója a schleswig-holsteini tartományi választásról: Északon választottak, és az egyértelmű, hogy semmi sem egyértelmű. A csalódott szociáldemokraták abban reménykednek, hogy a Zöldekkel és a dán kisebbség választási szövetségével együtt kormányozni tudnak. A kereszténydemokraták a szociáldemokratákkal közös nagykoalícióról spekulálnak, mert csak így maradhatnának kormányon. A liberálisok, a Zöldek és a Kalózpárt élvezik ámulatba ejtő eredményüket.

 • Stratégiai sikert ért el az Örmény Köztársaság párt az interneten szavazók körében. A központi választási bizottság adatai alapján a szavazatát a neten leadó 195 választó közül 174 az RPA-ra szavazott, ami 89 százalékos arányt jelent. Ilyen jó eredményt csak Fehéroroszországban vagy Zimbabwében remélhetne egy kormánypárt, de még ott is meg kellene küzdeni érte.

 • Abonyi Géza, az egyik vesztes jelölt csalódott. A képviselői munkában - minthogy nem indult - nem vesz részt, de a közéletben biztosan. Elmondta: most Félegyháziéké a pálya, de úgy látja, hogy ez a múlt továbbélése. A következő választáson is elindul, mert "soha sem adja fel".

 • Az eddigi eredmények alapján az Új Demokrácia 20,6, a Radikális Baloldali Szövetség 15,5, a PASZOK pedig 14,3 százalékon áll. A Független Görögök 10,3, a Kommunista Párt 8,3, az Arany Hajnal 6,8, a Demokratikus Baloldal pedig 5,9 százalékot szerzett a mostani állás szerint.

 • „A franciák a változásra szavaztak" – mondta François Hollande az ünneplő tömeg előtt Tulle-ben, ahol korábban évekig polgármester volt. Gratulált Sarkozynek, aki az elmúlt öt évben irányította Franciaországot. Azt mondta, hogy mindenkit egyenlően kezel majd, a döntéseinél pedig azt tartja majd szem előtt, hogy igazságosak-e, és a fiatalok érdekét szolgálják-e.

  000 DV1161858
  Fotó: Fred Dufour
 • Már csak alig negyedóra, és nézhetik az örmény politikusok, hogy kik jutottak be közülük a pártlistákról a parlamentbe. A központi választási bizottság helyi idő szerint éjfélre ígért előzetes eredményt a képviselői helyek megoszlásáról, de mivel már a részvételi exit poll közlésével is késtek, nem lehet percre pontos eredményekre számítani.

 • Hollande azt mondta, bízik Franciaországban. A haladást nevezte a francia álomnak, amelyet be akar teljesíteni. „Tisztában vagyok vele, hogy Európa ránk figyel" – mondta, és május 6-át egy új kezdetnek nevezte Európának, új reménynek a világnak. Tulle-ben mondott beszéde után Hollande repülővel Párizsba érkezik, ahol már ünneplő hívei várják.

  000 DV1161860
  Fotó: Philippe Desmazes
 • A CeSID előzetes eredményei szerint Boris Tadić 26,8 százalékot, Tomislav Nikolić 25,6 százalékot szerzett a szerb elnökválasztás első fordulójában, így ők jutottak a második fordulóba. Pásztor István a szavazatok 2,1 százalékát kapta. (Tanjug)

  Boris Tadić és Tomislav Nikolić
  Boris Tadić és Tomislav Nikolić
  Fotó: Andrej Isakovic
 • Görögországban megerősödtek a megszorításokat ellenző kis pártok, és a két nagy párt, az Új Demokrácia és a PASZOK együtt csak a szavazatok 35 százalékára számíthat. Ugyanakkor abban bízhatnak, hogy a görög választási rendszer sajátossága miatt a legtöbb szavazatot szerző párt kap plusz 50 képviselői helyet a 300 fős törvényhozásban. Ezzel jelen állás szerint az Új Demokráciának 113, míg a PASZOK-nak 47 képviselője lenne, vagyis az országban az elmúlt hónapokban bevezetett megszorításokat támogató nagykoalíciónak meglenne a szűken vett többsége.

 • 9 százalékos feldolgozottság mellett 74,55 százalékos részvételi arányról számolt be az örmény központi választási bizottság, ami jóval meghaladná az exit pollok becsléseit és a saját korábbi számításaikat is. Az adatok torzulását mutatja, hogy az Örmény Köztársaság párt a mostani számok alapján 74,55 százalékot kapna, míg a Prosperáló Örményország párt (PAP) 14,96 százalékot, a többi csoportosulás pedig nem tudná átlépni az öt százalékos parlamenti küszöböt. Természetesen ez a végeredmény se lehetetlen, csak rendkívül valószínűtlen.

 • Hollande már úton van Párizsba, ahol a rendőrség kétszázezer embert vár a Bastille téren. A tömeg hatalmas kivetítőn nézte végig az V. Köztársaság második szocialista elnökének beszédét. (Le Figaro)

 • Ez a neonáci párt jelképe:

  2012-05-06T200141Z 1068120247 GM1E8570BHP01 RTRMADP 3 GREECE-ELE
  Fotó: Yannis Behrakis
 • Fergeteges és felejthetetlen koncertet adott az Omega Szabadka főterén pénteken este, írja a Magyar Szó. A közönség teli torokból énekelte a nagy slágereket, felcsendült a Petróleumlámpa, a Régi csibészek, a Gyöngyhajú lány és a Tízezer lépés is.

 • Már mozgolódik az örmény ellenzék. Az ANC párt koordinátora Levon Zurabjan szerint "ez a választás bekerülhet a Guiness-rekordok könyvébe a résztvevők száma miatt. Ezek a számok egyszerűen a fantasztikus mesék kategóriájába tartoznak". Zurabjan egyik kollégája hozzátette, hogy egész éjjel fent lesz a választásokat ellenőrző közös bizottság, mert az ő tapasztalataik alapján "abban a valóságban", ahol ők élnek, fontos a szavazás, de még fontosabb a szavazatszámlálás. A jelenlegi becslések szerint a szavazók 62,33 százaléka járulhatott az urnákhoz, ami valóban rekord lenne az ország történetében.

 • Az első fordulóban az ötödik helyen végző centrista jelölt, François Bayrou végül az eredeti terveivel ellentétben nem tartott nagy beszédet, csak egy közleményt adott ki, amelyben nemzeti egység építésére kérte Hollande-ot. (Le Monde)

  François Bayrou
  François Bayrou
  Fotó: Pierre Andrieu
 • Minimális előnnyel a konzervatív CDU győzött a németországi Schleswig-Hoolstein tartományban tartott vasárnapi helyi törvényhozási választáson, a párt azonban elveszítheti a hatalmat. A tartományi választási iroda előzetes, becsült adatai szerint a CDU a szavazatok 30,5 százalékával végzett az első helyen. A szociáldemokrata párt (SPD) 30,4 százalékkal a második.

  A Zöldek 13,2 százalékkal a harmadik helyen végeztek. A liberális FDP 8,2 százalékkal negyedik, a kieli tartományi gyűlésbe (Landtag) újoncként bekerülő Német Kalózpárt pedig 7,8 százalékkal az ötödik. A Baloldal 2,3 százalékot szerzett és így kiesett a Landtagból. A helyi dán és fríz kisebbséget képviselő SSW 5 százalékot ért el. A tartományt 2009 óta a CDU és az FDP koalíciója kormányozta. A CDU az SPD-vel nagykoalíciót kötve hatalom maradhatna, de a szociáldemokraták közölték, hogy a Zöldekkel és az SSW-vel kívánnak kormányt alakítani. (MTI)