Antonescu: Nem szűnik meg a magyar képviselet

2012.05.18. 20:42

Románia nem akarja az országban élő magyarokat megfosztani a parlamenti képviselettől – szögezte le pénteken Crin Antonescu egy marosvásárhelyi sajtóértekezleten, majd hozzátette: csodálkozik Németh Zsoltnak, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkárának kijelentésén, aki szerint aggasztó, hogy Románia szakítana az arányos képviselet elvével, kulturális autonómia nélküli kisebbségi törvényt hozna és akadályozza a magyar orvosképzést - idézte a Mediafax hírügynökség.

A kormányzó szociálliberális szövetség (USL) társelnöke és államfőjelöltje szerint az USL a héten nem hivatalos tárgyalásokat folytatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőivel az új választási törvényről. "Romániában senki sem akar olyan választási konjunktúrát, amely képviselet nélkül hagyná a magyarokat. Talán Románia határain kívül vannak olyanok, akik ezt kívánják, de Romániában senki" – magyarázta az államfőjelölt.

"Abszurdum, hogy egyesek az egypártrendszer visszatérésével riogatnak: még ha 80-90 százalékos többséget is szerezne az USL, ez nem egy párt, hanem pártszövetség. Igen, ez a rendszer az erős többség kialakulását segíti, de Romániának szüksége van az erős kormánytöbbségre. Másrészt nem hiszem, hogy az Orbán Viktor vezette Magyarország tehetne szemrehányást nekünk ezen a téren, ahol a Fidesznek több mint 60 százaléka van, megváltoztatta az alkotmányt, államosított, azt csinált, amit akart, és szerintem senki sem kérdőjelezte meg az uniós tagállam Magyarország demokratikus berendezkedését" - jelentette ki Antonescu.

A román szociálliberális kormánytöbbség a szenátusban már megszavazta az egyéni választókerületes, egyfordulós, többségi választási rendszerre való áttérést, amelynek értelmében minden választókerületből a legtöbb szavazatot szerző jelölt jut be a bukaresti parlamentbe, míg azok, akik a többi jelöltre szavaztak, képviselet nélkül maradnak. A választási törvényt jövő héten véglegesítik a román képviselőházban.