Timosenko rejtett kamerákra panaszkodik

2012.05.20. 13:59 Módosítva: 2012.05.20. 15:31

A gerincbetegséggel küzdő Julija Timosenko volt ukrán kormányfő elégedett az orvosi ellátással, de állítása szerint a rejtett kamerák állandó megfigyelése pszichikailag megterheli és ezért sem ő, sem a német szakorvosok nem biztosak a kezelés sikerében.

A korábban tizenkilenc napig éhségsztrájkoló, a börtönből a harkovi kórházba szállított politikust szombaton meglátogatta Jacek Protasiewicz, az EP alelnöke, aki azonban megjegyezte, hogy nem látott kamerákat sem a mellékhelységben, sem a kezelőszobában. Elmondása szerint a volt kormányfő készen áll a külföldi gyógykezelésre, de nem akar tartósan emigrálni.

Viktor Janukovics egy tévéinterjúban viszont kifejtette, hogy kizártnak tartja, hogy Timosenkót külföldön kezeljék, mint mondta, az ukrán törvények eleve kizárják az elítéltek határon túli kezelését. Janukovics szerint a parlamenti képviselők nem kívánnak változtatni ezen a törvényen. "Képzeljék el, ha elfogadnánk egy ilyen változtatást, a gazdag rabok ezrével kezdenék korrumpálni az orvosi társadalmat" - mondta. Az ügy hátteréről bővebben>>>

Timosenko bántalmazásának nyomait mutatja ezen az április felvételen
Timosenko bántalmazásának nyomait mutatja ezen az április felvételen

Timosenko egyébként aggodalmát fejezte ki, amiért az európai integráció „nem prioritás a jelen ukrán hatóságok számára", ezért szerinte az EU-nak kemény politikájában a társulási folyamat befagyasztásától sem szabadna visszalépnie.

A labdarúgó Európa-bajnokság ukrán mérkőzéseinek bojkottjával kapcsolatban Timosenko megérti a lengyel hatóságok különös helyzetét, mert egyrészt Ukrajna uniós felzárkózásának fő támogatói, másrészt az EB társszervezői is. Külön megköszönte, hogy a lengyel elnök és a miniszterelnök ellenzi a sportünnep bojkottját. Fontosnak tartja viszont Donald Tusk kormányfő szavait, aki óvatosságra intette az ukrajnai mérkőzésekre látogató politikusokat, hogy jelenlétüket az ukrán hatóságok ne használhassák ki a közelgő parlamenti választásokon.