33 év után fogták el a gyerekgyilkost

2012.05.24. 20:18
Etan Patz volt az első eltűnt gyerek, akinek képe megjelent a tejesdobozokon, nevét minden amerikai ismeri. Most úgy tűnik, hogy megvan a gyilkosa, de bizonyíték hiányában nehéz lesz elítélni.

Harminchárom év után kerülhet pont egy gyilkossági ügy végére az Egyesült Államokban, miután a New York-i rendőrség letartóztatott egy férfit, aki azt állítja: ő ölte meg 1979-ben Etan Patz-ot New York SoHo negyedében. Pedro Hernandez azt mondta a nyomozóknak, hogy a holttestet egy dobozba rejtette, de amikor néhány nappal később visszament érte, a doboz már nem volt ott. A férfi a beismerő vallomás után el is vezette a nyomozókat a tett helyszínére, de mindeddig nem találtak bizonyítékot, ami megerősítené a vallomást.

Hernandezt szerdán vette őrizetbe a New Jersey-i rendőrség, de később átszállították az ügyben illetékes manhattani kerületi ügyész irodájába. Mivel a holttest továbbra sincs meg és más bizonyítékok sem kerültek elő, egyelőre kérdéses, hogy a beismerővallomás elég lesz-e a vádemeléshez Hernandez ellen.

Etan Patz ügye azután került újra terítékre, hogy 2010-ben New York kerületi ügyésze, Cyrus R. Vance Jr. bejelentette: szeretné újra megnyitni a harminc éve eltűnt fiú ügyét. A hatéves gyereket szülei először engedték el felügyelet nélkül 1979. május 25-én, eltűnése napján. Az elmúlt három évtizedben szinte évente látott napvilágot valamilyen új teória, minden nyomozó meg akarta oldani az eltűnt fiú esetét. A rendőrség sokáig Jose A. Ramost gyanúsította, aki ismerte a Patz család bébiszitterét és jelenleg is börtönbüntetését tölti gyermekmolesztálásért. A féfit 1982-ben le is tartóztatták, de végül vádemelés nélkül elengedték. Egy másik vonalon elindulva múlt hónapban az FBI nyomozói felásták egy New York-i épület alagsorát, mert feltételezték, hogy a beton alatt rátalálhatnak a gyerek holttestére, de semmit sem találtak.

Az 1979-es gyilkosság felkavarta a Egyesült Államokat, az eset után kezdtek el feltűnni a tejesdobozokon az eltűnt gyerekek fényképei, az internet előtti időkben ugyanis így lehetett a lehető legtöbb emberhez eljuttatni a keresett gyerekek képeit. Az akkori elnök, Ronald Reagan május 25-ét, Etan Patz eltűnésének napját az eltűnt gyerekek nemzeti napjává nyilvánította.