Hullaevő medvét altattak el Kanadában

2012.06.03. 10:34

Vadőrök altattak el egy fekete medvét a kanadai Kamloops közelében, mert az állat evett egy feltételes szabadlábon lévő elítélt gyilkos teteméből, adta hírül számos kanadai hírforrás mellett a Guardian is.

Az összeharapdált és részben már elfogyasztott holttestet vadászok találták meg még szerdán. A vadőrök szerint ilyen esetben a medve elpusztításán kívül nincs más lehetőség, mert bár a medvék rendszeresen esznek elhullott állatok teteméből, nem engedhetik, hogy egy olyan állat éljen a környéken, ami emberhússal táplálkozik. Tony Webb medveszakértő is egyetért ezzel, elmondása alapján egy medve könnyen emberevővé válhat, ha egyszer ráérez az emberhús ízére.

A vadőrök a testen talált harapásnyomok alapján egyértelműen azonosítani tudták a hullaevő medvét, és elmondásuk alapján már az is aggodalomra ad okot, hogy az állat ennyire közel merészkedett ahhoz az autóhoz, amiben a holttest hevert. Darcy MacPhee vadőr szerint az állatot az erős cigarettaszag sem zavarta meg abban, hogy kiráncigálja a testet a kocsiból, és ez azért különösen ijesztő, mert a közelben egy táborhely is található.

A brit-kolumbiai boncnoki hivatal munkatársai később azonosítani tudták a holttestet: az 53 éves Rory Nelson Wagner egy 1994-es gyilkosság miatt épp feltételes szabadlábon volt. A nyomszakértők szerint egyértelmű, hogy Wagner már halott volt, mikor a medve rátalált, azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy a férfit baleset érte a Vancouvertől 350 kilométerre fekvő Kamloopshoz közeli, félreeső erdei úton, vagy öngyilkos lett.

A Vancouver-környéki hatóságoknak tavaly nyáron is meggyűlt a baja a fekete medvékkel. Akkor egy 73 éves asszonnyal végzett egy ilyen állat, és az esetet követően négy környékbeli medvét is elaltattak a vadőrök.