Újra török gépre lőttek a szírek

2012.06.25. 20:49 Módosítva: 2012.06.25. 21:06

Törökország szerint a szír hadsereg újra rálőtt az egyik gépükre. Bulent Arinc, török miniszterelnök helyettes szerint a CASA típusú gép a pénteken lelőtt F-4-es Phantom pilótái után kutatott, amikor a támadás érte – számolt be a BBC.

Arinc egy televíziós sajtókonferencián jelentette be az újabb támadást, de arról nem beszélt, pontosan hol, és mikor történt a második incidens. Elmondása szerint a szír légvédelem egy török figyelmeztetés után hagyta abba a tüzelést. Nyilatkozata szerint Törökország a nemzetközi jog keretein belül mozogva kész megvédeni magát, de „nem áll szándékában háborúba kezdeni”.

 
 

Bár a miniszterelnök helyettes nem nevezte meg a megtámadott gép konkrét típusát, a repülő valószínűleg egy CASA CN-235-ös volt, mely egy kétmotoros szállítógép. A spanyol fejlesztésű gép legfontosabb üzemeltetője Törökország, ahol a légierő, a haditengerészet és a parti őrség is rendszeresítette. Összesen 61 ilyen gép áll szolgálatban Törökországban.

A pénteken lelőtt vadászbombázó utáni kutatáshoz kapcsolódva Arinc arról számolt be, hogy a török kormány számára nem kétséges, hogy a szírek szándékosan lőtték le a török gépet a nemzetközi légtérben. Szerinte a tények azt mutatják, hogy a Phantomot egy hőérzékelő lézerirányítású rakéta találta el.