Célirányosan gyűjtöttek kompromittáló anyagokat a diplomatákról

2012.06.29. 18:16

Az utóbbi tíz évben több diplomata karrierjét megtörték Fehéroroszországban, embereket csak azért tettek tönkre, mert a fehérorosz hatóságoknak nem tetszett a küldő ország politikája, és bosszút akartak állni, nyilatkozott Kontra Ferenc nagykövet a Narodnaja Volja című fehérorosz lapnak adott interjúban, amelyet a TUT.BY fehérorosz portál ismertetett.

„Az elmúlt tíz évben nem egy diplomata karrierjét tönkretették Fehéroroszországban. Célirányosan gyűjtöttek ellenük kompromittáló anyagot, amelyet később bemutattak a televízióban és feltettek az internetre" – mondta kiküldetése lejártával a nagykövet, aki szerint kevés országban van ilyen gyakorlat.

Kontra Ferenc – aki a portál szerint június 22-én hazautazott Minszkből – megjegyezte, hogy megvitatta utódával, a nagyköveti posztot szeptemberben elfoglaló Sziklavári Vilmossal a fehéroroszországi munka sajátosságait. „Igyekeztem megértetni vele, hogy ez nem szokványos hely egy diplomata számára, megvannak a maga nehézségei, amelyekkel az új diplomatáknak számolniuk kell. Nincsenek meg például a normális diplomáciai munka feltételei abban a tekintetben, hogy a fehérorosz hatóságok nem tartják a kapcsolatot, a diplomáciai fogadásokra szóló meghívásokat gyakran nem fogadják el, és amikor a nagykövet magas rangú tisztségviselőkkel szeretne találkozni, ez irányú kérését el is utasíthatják. Más országokban ez egyáltalán nem így van".

2011 júniusában egy több mint hétperces videó került fel az internetre, amelyen magyar sajtóbeszámoló szerint egy olaszországi repülőtéren várakozó, majd ott egy férfi társaságában taxiba szálló, középkorú szőke nő volt látható. A videón azt állították, hogy a nő Inna Kontra, Kontra Ferenc ukrán származású felesége. Mint fogalmaztak, a nem túl jó minőségű képekhez hangkíséretként két – valószínűleg titkosszolgálati módszerekkel rögzített – telefonbeszélgetést is hozzáillesztettek. Az olasz nyelvű, angol feliratokkal kísért beszélgetésből az derül ki, hogy a nagykövet feleségeként említett nőnek viszonya van egy olasz férfival, tették hozzá.

A magyar külügyminisztérium a leghatározottabban visszautasította és elítélte a felvételeket, illetve azok nyilvánosságra hozatalát, és mindezt „a minszki magyar diplomáciai jelenlét és munkavégzés ellehetetlenítésére irányuló kísérleteknek", egyben durva provokációnak nevezte.

A külügy akkor közleménye szerint „nehéz nem összefüggést felfedezni a demokratikus alapértékek és az emberi jogok Fehéroroszországban történő érvényesítésére irányuló következetes magyar, illetve EU-elnökségi szerepvállalás, valamint a magyar diplomáciai képviselők ellen kibontakozó durva kampány között".

A külügy közleményében arra is célzott, hogy a minszki követség egyik tanácsosát haza kellett rendelni, miután állítólag magát titkosügynöknek kiadva csajozott, és egy együttlétükről videó került fel a Youtube-ra. A tanácsost „diplomatához méltatlan magatartás miatt hazarendeltek Minszkből és elbocsájtottak".

Tavaly július elején aztán a belorusz külügyminisztérium is elítélte, hogy szexbotrányokkal járatták le a magyar követséget országában. A fehérorosz külügyminiszter szerint a diplomaták magánéletének manipulálása megengedhetetlen és az emberi jogokkal is ellentétes.